Μαξίμου: «Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα» | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Μαξίμου: «Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα»

Δημοσίευση: 7:43 μ.μ. | 13/1/17
maksimou-an-apoxwrhsei-to-dnt-h-deuterh-aksiologhsh-kleinei-amesa

Νέες επεξηγήσεις για τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη Suddeutsche Zeitung, που προκάλεσαν ποικίλα σχόλια, παραθέτουν κυβερνητικές πηγές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα»

Μετά την πρώτη και περιληπτική τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου επί των δηλώσεων του γερμανού ΥΠΟΙΚ, κατά την οποία σημειωνόταν ως λύση για το «ξεπάγωμα» των διαπραγματεύσεων η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, κυβερνητικές πηγές παίρνουν σαφή θέση, τονίζοντας πως αν το Ταμείο εγκαταλείψει το πρόγραμμα, η αξιολόγηση θα λήξη τάχιστα.

«Για πρώτη φορά, δημόσια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι ¨η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ"» σχολιάζουν αρχικά πηγές του Μαξίμου, προσθέτοντας πως την άποψη αυτή υποστηρίζει εδώ και δύο χρόνια τώρα η Ελλάδα.

Σχετικά με την συνέχιση του προγράμματος από τον ESM και τις ενδεχόμενες πολιτικές αναταράξεις που αυτό μπορεί να προκαλέσει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος στη Γερμανία, παραθέτουν τις δηλώσεις Σόιμπλε στη Suddeutsche Zeitung. «Αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί στον ESM -αφού πρώτα εγκριθεί από τη Bundestag», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ. Όσο για τα δημοσιεύματα περί αντιδράσεων βουλευτών του κόμματός του, ο κ. Σόιμπλε είναι κατηγορηματικός: «Δεν θα υπάρξει καμία εσωτερική πολιτική ένταση, παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές προσθέτουν και την απάντηση του κ. Σόιμπλε στην επιμονή του δημοσιογράφου «ποια θα είναι η αντίδραση στο εσωτερικό του κόμματός σας εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ;», όπου η απάντηση του κ. Σόιμπλε παραμένει ίδια: «Δεν υπάρχει καμία εσωτερική αντίδραση, γιατί επιθυμούμε πραγματικά να τηρηθούν οι συμφωνίες».

«Ο Β. Σόιμπλε πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο Μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων» τονίζουν από το Μαξίμου και συμπληρώνουν λέγοντας: «Κάνει λόγο για "νέο πρόγραμμα", λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, αφού πρώτα θα εγκριθεί από τη Bundestag, όπου ¨δεν θα υπάρχει καμία εσωτερική πολιτική ένταση¨, καθώς ¨παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα¨. Για να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους, οι κυβερνητικές πηγές πηγές αναφέρουν και τη συνέχεια των λεγόμενων του γερμανού υπουργού: «Αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά από άλλους, τότε το παρόν πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις». Και σχολιάζουν πως: «Ο Β. Σόιμπλε, δηλαδή, επισημαίνει ότι προχωράμε με το παρόν τρίτο πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, που θα το υλοποιήσει ο ESM, αν φύγει το ΔΝΤ, και μόνο ¨αν δεν γίνει σεβαστό από άλλους τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις¨».

«Πρέπει να επισημανθεί ότι το σημερινό πρόγραμμα είναι, έτσι και αλλιώς, πρόγραμμα του ESM, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες, το σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων του ESM αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» επισημαίνουν και καταλήγουν λέγοντας για το Ταμείο πως «αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ». 

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών