Μαξίμου: Ο Guardian επικαλείται στοιχεία του 2011 και 2012 | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Μαξίμου: Ο Guardian επικαλείται στοιχεία του 2011 και 2012

Δημοσίευση: 10:26 μ.μ. | 2/1/17
maksimou-o-gyardian-epikaleitai-stoixeia-tou-2011-kai-2012

Αντιδράσεις προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian για το ελληνικό σύστημα υγείας, όπου γίνεται λόγος για αύξηση της θνησιμότητας και των επικίνδυνων για τη ζωή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αλλά και έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και ιατρικού εξοπλισμού

Καταστροφολογικό και κατευθυνόμενο χαρακτήρισαν το δημοσίευμα του Guardian κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, καταλογίζοντας στους συντάκτες ότι «επικαλούνται στοιχεία του 2011 και 2012 για την Υγεία, δημιουργώντας μία παντελώς ανυπόστατη και ψευδή εικόνα πλήρους κατάρρευσης».

Οι κυβερνητικές πηγές κατήγγειλαν προσπάθεια εκμηδένισης των πρωτοβουλιών της σημερινής κυβέρνησης για την ενίσχυση της Υγείας σε όλα τα επίπεδα, με χρήση στοιχείων της περιόδου 2011-12, ενώ εξαπέλυσαν «βέλη» και κατά μερίδας του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου, εκτιμώντας ότι το αναπαρήγαγαν το δημοσίευμα «αφού πληρούσε το βασικό δημοσιογραφικό τους κριτήριο: να πλήττει την κυβέρνηση».

«Πίσω από την αναπαραγωγή της επίπλαστης εικόνας χάους και κατάρρευσης του συστήματος υγείας, δεν είναι άλλοι από αυτούς που το έφτασαν στο χείλος του γκρεμού και σήμερα οραματίζονται την επαναφορά τους στην εξουσία για να συνεχίσουν το αντικοινωνικό τους έργο αλλά και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος», ανέφεραν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν ότι «τα κατευθυνόμενα καταστροφολογικά δημοσιεύματα, δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τις διαρκείς και σταθερές προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας προς όφελος όλων των πολιτών».

Οι κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν εξάλλου ότι την περίοδο 2010-14, η υγεία βρέθηκε στο στόχαστρο της επιθετικής λιτότητας, σημειώνοντας ότι «συρρικνώθηκε η χρηματοδότηση, εκτινάχθηκε η υποστελέχωση και συνολικά οι δομές υγείας έφτασαν στην πρωτοφανή κατάρρευση, την ίδια στιγμή που το βασίλειο της διαφθοράς έκανε χρυσές δουλειές εις βάρος των πραγματικών αναγκών».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο ΕΟΠΥΥ «ναρκοβατούσε» χωρίς σχεδιασμό με αποτέλεσμα τη συσσώρευση χρεών, ενώ σημαντικές συμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας είχαν λήξει από το 2012.

«Εκτινάχθηκαν σε μια περίοδο συντριπτικής περιστολής των τακτικών δαπανών, οι λεγόμενες υποστηρικτικές δαπάνες των νοσοκομείων, δηλαδή η δίοδος που είχαν βρει οι χρυσοκάνθαροι της υγείας να διακινούν μαύρο χρήμα στις πλάτες των ελλήνων πολιτών», συνέχισαν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι «καθιερώθηκε το “εισιτήριο” των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε».

Όπως συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές, από το 2010 και μετά, αποχώρησαν 4.600 γιατροί και λοιπό προσωπικό από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, ενώ επί ημερών Γεωργιάδη «εκδιώχθηκαν 2.500 γιατροί από τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι «από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, να αναβαθμιστεί συνολικά το σύστημα υγείας».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προχώρησε στις εξής παρεμβάσεις:

«Καταργήθηκε το 5ευρω στα νοσοκομεία»

«Εξασφαλίσθηκε η πρόσβαση στις παροχές Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες»

«Άνοιξαν και διερευνώνται οι φάκελοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος τα τελευταία χρόνια».

«Από τον Οκτώβριο του 2015 έχουν αναλάβει υπηρεσία 3.551 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την στελέχωση με επιπλέον 3380 εργαζόμενους (γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό επικουρικό προσωπικό, κ.α.) τους επόμενους μήνες».

«Υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για την στελέχωση με επιπλέον 8.200 εργαζόμενους στην Υγεία».

«Εξασφαλίστηκαν 140 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για τη στελέχωση 270 δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε 65 πόλεις της χώρας».

«Η κυβέρνηση κατάφερε να άρει τους περιορισμούς στις δαπάνες για την υγεία που είχε συμφωνήσει στο Μεσοπρόθεσμο η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα εξασφαλίστηκε η αύξηση του ορίου των δαπανών αθροιστικά για το διάστημα 2015-18, κατά 1 δισ. ευρώ ενώ εξασφαλίστηκαν και 150 εκατομμύρια για τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών