Μαξίμου για Ερντογάν: Φοβικές λογικές και επιθετικές δηλώσεις | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Μαξίμου για Ερντογάν: Φοβικές λογικές και επιθετικές δηλώσεις

Δημοσίευση: 10:18 μ.μ. | 13/1/17
maksimoy-gia-erntogan-fobikes-logikes-kai-epithetikes-dhlwseis

Πηγές του Μαξίμου κάνουν λόγο για φοβικές λογικές αλλά και επιθετικές δηλώσεις που δεν έχουν θέση στην προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Η τοποθέτηση του Μαξίμου έγινε λίγες ώρες μετά από τις αναφορές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέμεινε ότι «δεν νοείται λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη».

Αναφερόμενοι στις διαβουλεύσεις για τη Κυπριακό, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η Διάσκεψη της Γενεύης αποτελεί κρίσιμο βήμα στην εθνική προσπάθεια για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης , στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.

Οι πηγές του Μαξίμου σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να προστατεύσει και να αξιοποιήσει τη σημαντική δυναμική που έχει δημιουργηθεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Κάνουν επίσης λόγο για σημαντική πρόοδο στις δικοινοτικές συνομιλίες παρά τις κρίσιμες διαφορές, αποτιμώντας θετικά την ανταλλαγή χαρτών.

Κατά τους ίδιους κύκλους, σημαντική πρόοδο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό εισέρχονται σε νέα φάση και πλέον μπαίνουν στο τραπέζι τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξαιρετικά σημαντικό βήμα αποτελεί ότι στο πλαίσιο αυτό, εκκινούν από τις 18 Ιανουαρίου ουσιαστικές συνομιλίες σε διπλωματικό – τεχνικό επίπεδο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

«Σε σταθερό συντονισμό και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε και να καταθέτουμε προτάσεις βασισμένες στις αρχές που έχουμε διακηρύξει ως προς τον τομέα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στον οποίο και εμπλεκόμαστε», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε να επιδιώκουμε σταθερά την εξεύρεση κοινού εδάφους στο πλαίσιο των συνομιλιών, προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της η Διάσκεψη της Γενεύης με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού».

Ερντογάν: H ελληνική πλευρά αποφεύγει την επίλυση του Κυπριακού

Η ελληνική πλευρά «αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά τη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, τονίζοντας ότι δεν νοείται λύση που δεν θα περιλαμβάνει την Άγκυρα ως εγγυήτρια δύναμη.

«Ξεκαθαρίσαμε προς την Κύπρο και προς την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν λύση χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα παραμείνουμε εκεί (σ.σ. στην Κύπρο) για πάντα», πρόσθεσε, αποκλείοντας την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, εκτός εάν το πράξουν, όπως είπε, και οι δύο πλευρές.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια», προσεγγιζοντας τις διαπραγματεύσεις «με ειλικρίνεια», ενώ Αθήνα και Λευκωσία «έχουν άλλες προσδοκίες».

Πηγή: koutipandoras

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών