Τζανακόπουλος: Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο αν διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τζανακόπουλος: Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο αν διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης

Δημοσίευση: 6:57 μ.μ. | 12/1/17
tzanakopoylos-o-alekshs-tsipras-tha-metavei-sth-geneuh-mono-an-diafanei-dynatothta-ekseureshs-lushs

Όλα όσα είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και τις έκτακτες καιρικές συνθήκες, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Σε όλα τα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως προς τις συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξάγονται στη Γενεύη, μίλησε για θετική πρόοδο, τονίζοντας ότι ωστόσο παραμένουν ανοικτά κρίσιμα ζητήματα. Είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, σημείωσε τον στενό συντονισμό και τη διαρκή επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη και υπογράμμισε ότι «συνεχίζουμε να είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ».

Αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση τόνισε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν σταθερές και συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για «να κλείσει σε σύντομο διάστημα η β' αξιολόγηση και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017». Είπε ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, εξηγώντας ότι πρόκειται για πολιτικό θέμα που δεν επιλύεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. «Από τη μεριά μας έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε από τις υπόλοιπες πλευρές να πράξουν το ίδιο», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές».

Αναφορικά με τις έκτακτες καιρικές συνθήκες, τόνισε ότι «από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα με δεδομένη τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας».

Για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού

Θεωρούμε θετική την πρόοδο των συζητήσεων για το Κυπριακό αλλά και την ανταλλαγή χαρτών μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για πρώτη φορά μετά το 1974, ωστόσο κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοικτά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Επισήμανε ότι η πολυμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό ξεκινά σήμερα στη Γενεύη τόσο με τη συμμετοχή του γγ του ΟΗΕ όσο και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται στη Διάσκεψη από τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης. Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη» και «συνεχίζουμε να είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στην εξεύρεση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ».

Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις για τα θέματα ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την ΕΕ, αλλά και από το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε πετύχει μια συνεννόηση για τους όρους μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη (σ.σ. μετά από εκείνη που είχαν την περασμένη Δευτέρα) επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν ακόμα στη διάρκεια της ημέρας, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ότι «είμαστε σε στενή παρακολούθηση των συνομιλιών, αν χρειαστεί νέα συνομιλία, θα γίνει». Επισήμανε ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα, οι συζητήσεις ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα, και ότι «παρακολουθούμε στενά και αναλόγως θα πράξουμε».
Έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο
Σε σχετικό ερώτημα, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης και ότι «έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο». Από εκεί και πέρα, προσέθεσε, «το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς το αποφασίζει η τουρκική πλευρά και εκ μέρους μας δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση». Πρόσθεσε ότι, αν η τουρκική πλευρά επιλέξει τη συμμετοχή της στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα της τουρκικής πλευράς και σημείωσε πως το σημαντικό είναι να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.


Για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς και στα θέματα των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ χτες με τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν «εποικοδομητική τόσο σε ό,τι αφορά τη διαδικασία όσο και την ουσία των ανοικτών θεμάτων», επισημαίνοντας ότι σήμερα ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, ενώ σε λίγες ώρες συνεδριάζει το Euroworking Group για να προετοιμάσει το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν σταθερές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν σταθερές και συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώστε «να κλείσει σε σύντομο διάστημα η β' αξιολόγηση και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017». Σημείωσε πως «οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο τερματισμός της ιδιότυπης κατάστασης εξαίρεσης στην οποία τελεί η ελληνική αγορά εργασίας μετά τις αποφάσεις που υλοποίησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από το 2011 και μετά».

Οι όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, είπε, οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. «Πρόκειται δηλαδή», εξήγησε, «για πολιτικό θέμα που δεν επιλύεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά απαιτεί την εποικοδομητική στάση όλων των πλευρών». Επισήμανε πως δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι διαφωνίες εντοπίζονται στο δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος και στο άμεσα συνδεόμενο ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
Από τη μεριά μας έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε από τις υπόλοιπες πλευρές να πράξουν το ίδιο
«Από τη μεριά μας έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε από τις υπόλοιπες πλευρές να πράξουν το ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές», τόνισε.Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ένταξη του αφορολόγητου στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή, για αύξηση του ενδιάμεσου χώρου προστιθέμενης αξίας στα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις. Όπως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, τόνισε, και δημοσιεύματα περί αρνητικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν και περί δήθεν αγανάκτησης που επικρατεί στις τάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών. «Όλοι γνωρίζουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι δομικά και αφορούν τη στάση και τις θέσεις του ΔΝΤ», σχολίασε.Τέλος, αναφορικά με τις έκτακτες καιρικές συνθήκες, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα με δεδομένη τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας που συνεχίζεται για ένατη μέρα -αν και σήμερα με σαφή τάση αποκλιμάκωσης».

Είπε ειδικότερα ότι, παρά τις δυσκολίες, η χώρα παρέμεινε λειτουργική στο μεγαλύτερο μέρος της με ανοικτούς τους μεγαλύτερους οδικούς άξονες, αν και παρατηρήθηκαν προβλήματα «που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε, κυρίως στην Εύβοια, στην Αλόννησο και τη Σκόπελο αλλά και σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου». Επισήμανε ότι για τις βλάβες που παρατηρήθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο έχει διαταχθεί ΕΔΕ από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Σπίρτζη.

Όσον αφορά ειδικά τους προσφυγικούς καταυλισμούς, είπε ότι εκεί πράγματι παρατηρήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, «αλλά τόσο στη χώρα μας, όπως εξάλλου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και μάλιστα ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια». Τόνισε ότι τα προβλήματα σήμερα έχουν περιοριστεί, πως το αρματαγωγό «Λέσβος» έχει ήδη καταπλεύσει στη Μυτιλήνη, καθώς και πως «σχεδόν για το σύνολο των φιλοξενούμενων έχει εξασφαλιστεί ασφαλής διαμονή».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών