Δραγασάκης: Ελπίζουμε σε πρωτοβουλίες ακόμα και εντός της εβδομάδας για να κλείσει η αξιολόγηση | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Δραγασάκης: Ελπίζουμε σε πρωτοβουλίες ακόμα και εντός της εβδομάδας για να κλείσει η αξιολόγηση

Δημοσίευση: 8:22 μ.μ. | 7/2/17
dragasakhs-elpizoyme-se-prwtoboylies-akoma-kai-entos-ths-ebdomadas-gia-na-kleisei-h-aksiologhsh

«Η θέση μας είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε και μπορούσε να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Διότι τα περισσότερα θέματα έχουν κλείσει και τα όποια θέματα μένουν ανοιχτά μπορούν να κλείσουν αν υπάρξει η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης

«Η θέση μας είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε και μπορούσε να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Διότι τα περισσότερα θέματα έχουν κλείσει και τα όποια θέματα μένουν ανοιχτά μπορούν να κλείσουν αν υπάρξει η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση-συζήτηση «Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα;», που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Όπως τόνισε ωστόσο, «η μοναδική αιτία και ο αποκλειστικός λόγος της καθυστέρησης οφείλεται σε αποκλίνουσες εκτιμήσεις μεταξύ των δανειστών σε ό,τι αφορά πτυχές του Προγράμματος».

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, «η Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες θεωρούν αναγκαία τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα, αρνούνται όμως τις εκτιμήσεις του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, άρα και την ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσής του. Το ίδιο το ΔΝΤ ενώ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει από υπερβολική λιτότητα, συστήνει πρόσθετα μέτρα. Το ίδιο συνέβη πέρυσι με την πρώτη αξιολόγηση και επαναλαμβάνεται και τώρα».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «στην ίδια τη Γερμανία πάλι, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το ελληνικό Πρόγραμμα, ακόμη και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως έδειξε η δημοσιοποίηση επιστολής του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ στην καγκελάριο Μέρκελ. Τέλος, όπως έδειξε και η σημερινή ανακοίνωση του ΔΝΤ, διαφορετικές εκτιμήσεις υπάρχουν ακόμη και στο εσωτερικό του Ταμείου».

«Παρά τις αντιφάσεις αυτές όμως», πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης, «η θέση μας ήταν και παραμένει ότι ασφαλώς και μπορεί να υπάρξει διέξοδος και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Διότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα αποτελέσει ένα ισχυρό σήμα για τη θετική έκβαση του όλου Προγράμματος. Ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα, ίσως και εντός της εβδομάδας, θα υπάρξουν εκείνες οι θεσμικές πρωτοβουλίες και οι σχετικές διαδικασίες, οι οποίες θα δρομολογήσουν λύση και θα οδηγήσουν σε διέξοδο εντός του  Φεβρουαρίου».

«Σήμερα συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το σε ισχύ Πρόγραμμα να ολοκληρωθεί στην ώρα του, το καλοκαίρι του 2018, όπως προβλέπεται, υπό τον όρο ότι δεν θα επιβαρυνθεί το περιεχόμενό του με νέα μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε πως «η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επιτρέψουν την έξοδο της χώρας στις αγορές δανεισμού, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει τη μείωση των επιτοκίων από τα σημερινά τους επίπεδα και την απεξάρτηση της χώρας από το θεσμικό δανεισμό».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών