Μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ θα ζητήσουν οι δανειστές από την Ελλάδα | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ θα ζητήσουν οι δανειστές από την Ελλάδα

Δημοσίευση: 5:06 μ.μ. | 10/2/17
metra-ypsous-3-6-dis-eurw-tha-zhthsoun-oi-daneistes-apo-thn-ellada

Μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ θα ζητήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην κοινή τους πρόταση ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλέιται δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης τον οποίο δεν κατονομάζει

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος αποκάλυψε πως οι δανειστές θα ζητήσουν από την Ελλάδα να λάβει μέτρα ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2018 και επιπλέον μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για μετά το 2018.

Τα μέτρα θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τις περικοπές στις συντάξεις.

Προβάλλοντας ένα ενιαίο μέτωπο οι δανειστές βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.

«Υπάρχει συμφωνία ώστε να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο για την Ελλάδα», δήλωσε νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε» πρόσθεσε αλλά τόνισε πως  «δεν είναι σαφές αν η Αθήνα θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας» έσπευσε να συμπληρώσει.

Επίσης, μια δεύτερη κοινοτική πηγή ανέφερε, ότι η συνάντηση θα εστιάσει στα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου, μετά το 2018. Οι διαβουλεύσεις, όπως εξήγησε, θα αφορούν τις παρεμβάσεις, τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Ντάισελμπλουμ:  «Δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης»

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με αφορμή τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες στην πρωτεύουσα του Βελγίου δήλωσε στο Bloomberg ότι «αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε θα προχωρήσουμε περισσότερο σε νέες διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες».

«Δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, καθόσον δεν υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έως το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γερούν Ντάισελμπλουμ όλα τα σημαντικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης θα συζητηθούν, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τον προϋπολογισμό. Επίσης είπε πως θα συζητηθεί «πόσο μεγάλο το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι, πότε μπορεί να μειωθεί αλλά και τι θα συμβεί με το χρέος».

Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και υπάρχουν συζητήσεις για το τι θα χρειαστεί περαιτέρω, είπε ο κ. Νταίσελμπλουμ. «Μερικοί λένε ότι η απόκλιση είναι ακόμα πολύ μεγάλη και θέλουν ένα μεγαλύτερο πακέτο εγγυήσεων ενώ άλλοι λένε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο» υπογράμμισε.

Περίπου στις 15:30 το μεσημέρι προσήλθε στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισσελμπλουμ, χωρίς ωστόσo, να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για την κατάσταση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και άλλους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους για να υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου, να κλείσει η εκκρεμότητα και να επιστρέψουν το συντομότερο στην Αθήνα οι Θεσμοί.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών