Σε 33 φορές ισόβια καταδικάστηκαν διακινητές προσφύγων στη Ρόδο | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Σε 33 φορές ισόβια καταδικάστηκαν διακινητές προσφύγων στη Ρόδο

Δημοσίευση: 10:47 π.μ. | 14/2/17
se-33-fores-isovia-katadikastikan-diakinites-prosfigon-sti-rodo

Κατά τη μεταφορά τους είχε πνιγεί ένα κοριτσάκι 4 χρόνων

Σε 18 φορές ισόβια και 3 μήνες και σε χρηματική ποινή ύψους 1.550.500 ευρώ καταδικάστηκαν
χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου δύο διακινητές, που κρίθηκαν ένοχοι παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στη χώρα από κερδοσκοπία από την οποία επήλθε θάνατος κατά συρροή, για άμεση συνέργεια στην πράξη αυτή και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Οι κατηγορούμενοι E. A. του H. και B. M. του J., κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού και Κορυδαλλού, συνελήφθησαν την 16η Οκτωβρίου 2015 το βράδυ στην θαλάσσια περιοχή Καλολίμνου και Πίττας.

Μετέφεραν συγκεκριμένα από το Bodrum με πολυεστερικό σκάφος, μήκους 9 μέτρων 18 Ιρακινούς μετανάστες.

Το δουλεμπορικό απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χωρίς να τηρεί τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας και βυθίστηκε με αποτέλεσμα οι μετανάστες, που δεν ήταν εφοδιασμένοι με επαρκή σωστικά μέσα να πέσουν στη θάλασσα και να διασωθούν από λιμενικούς της Καλύμνου.

Διασώθηκαν συγκεκριμένα 11 και ειδικότερα 7 άνδρες, δύο γυναίκες και 3 ανήλικοι ενώ επήλθε ο θάνατος 4 ανηλίκων. Αγνοείται μια γυναίκα και ένα παιδί.

Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Σοφία Ιωακείμ και Στέφανος Καψάλης.

Το ίδιο δικαστήριο επέβαλε 15 φορές ισόβια και 9 μήνες και χρηματική ποινή 1.400.500 ευρώ σε έναν ακόμη διακινητή.
Πρόκειται για τον Ι. Η. S. K. του S. που συνελήφθη την 4η Νοεμβρίου 2015 στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου «Λούρος» της Κω.

Ο κατηγορούμενος μετέφερε από το Bodrum στην Κω με πολυεστερικό σκάφος μήκους 4 μέτρων 10 Σύρους μετανάστες εν των οποίων οι 4 άνδρες, οι δύο γυναίκες και 4 ανήλικοι καθώς και 5 Ιρακινούς εκ των οποίων ο ένας ήταν άνδρας και οι 4 ανήλικοι.

Επιβίβασε συγκεκριμένα στο σκάφος 15 άτομα αντί των 5 που είναι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός για τις προδιαγραφές του, ενώ δεν το εφοδίασε με την απαιτούμενη ποσότητα καυσίμων για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου ταξιδιού.

Το δουλεμπορικό έμεινε από καύσιμα μεσοπέλαγα, παρουσίασε έντονη εισροή υδάτων και βυθίστηκε.

Το Λιμενικό με σκάφη και ελικόπτερο μπόρεσε να διασώσει 13 ναυαγούς ενώ περισυνέλεξαν το πτώμα ενός 4χρονου κοριτσιού από το Ιράκ, που πνίγηκε. Δεν βρέθηκε ακόμη το πτώμα του ανήλικου αδελφού της.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 11 ετών και χρηματική ποινή 35.000 ευρώ σε ακόμη δύο διακινητές. Οι κατηγορούμενοι μετέφεραν στη Σύμη την 25η Αυγούστου 2014 με ξύλινο σκάφος 4 Σύρους μετανάστες.

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας 45χρονος Τούρκος δάσκαλος που μετέφερε με πνευστή λέμβο την 7η Φεβρουαρίου 2017 στην Μεγίστη 17 Αφγανούς μετανάστες.

Πηγή: dimokratiki.gr

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών