Στις Βρυξέλλες o Tσακαλώτος για συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Στις Βρυξέλλες o Tσακαλώτος για συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών

Δημοσίευση: 9:29 π.μ. | 10/2/17
stis-brykselles-o-tsakalwtos-gia-synanthsh-me-tous-epikefalhs-twn-thesmwn

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει εκτάκτως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, με στόχο την άρση του αδιεξόδου των τελευταίων εβδομάδων και το κλείσιμο της αξιολόγησης

Στο τραπέζι των συζητήσεων, πέραν του κ. Τσακαλώτου, θα βρεθούν κατά τις ίδιες πληροφορίες ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg, η πλευρά των πιστωτών θα προτείνει στην Αθήνα ένα πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που μετά το 2018 προκύψει απόκλιση στους στόχους του προγράμματος.

Στο δημοσίευμά του, το Bloomberg αναφέρει ότι η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά ακόμη και την Παρασκευή, καθώς αναζητείται πρόοδος μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup.

Σύμφωνα με μία από τις δύο πηγές, η πρόταση θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν εφόσον η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί βάσει του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Κατά τις πηγές του Bloomberg, ανάλογα με την ανταπόκριση της Αθήνας στην πρόταση, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Εξάλλου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωση το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup (EuroWorking Group), ότι η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών