Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να σέβεται τις προσπάθειες του ελληνικού λαού | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να σέβεται τις προσπάθειες του ελληνικού λαού

Δημοσίευση: 11:57 μ.μ. | 12/2/17
tsakalwtos-to-dnt-na-sebetai-tis-prospatheies-tou-ellhnikou-laou

Έντονη κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Έντονη κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή
του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε συζήτηση με δημοσιογράφους για την τοποθέτησή του ανέφερε ότι το ΔΝΤ στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό. «Κι αυτό, όταν το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ολοκλήρωσε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρησιμοποιεί πολύ αμφισβητήσιμες μελέτες για να ισχυροποιήσει τη θέση του. Χαρακτήρισε αστήρικτο τον ισχυρισμό του Ταμείου ότι στην Ελλάδα το 40% έως το 50% του πληθυσμού δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος ενώ είπε πως εάν το ΔΝΤ χρησιμοποιούσε την ίδια μεθοδολογία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα ήξερε ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 12%.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως είπε, εντάσσεται και η ιδέα που επαναλαμβάνει ο Πολ Τόμσεν ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες. «Είναι να γελάει κανείς και τον έχω καλέσει να έρθει στην Ελλάδα κα μετά να πάμε στη Γερμανία και να κάνουμε την σύγκριση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως το Ταμείο «θα πρέπει να πάρει γρήγορα μία απόφαση για το τι θέλει να κάνει», επισημαίνοντας πως «αν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, θα πρέπει να σέβεται τις προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια, και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για τα εργασιακά». «Αν θέλει να πιέσει, ας πιέσει τις χώρες εκείνες που δεν δέχονται να έχει η Ελλάδα πιο λογικά πρωτογενή πλεονάσματα» πρόσθεσε.

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της - Αισιοδοξία για τη διαπραγμάτευση

Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «καλώς κρατάμε κάποια πράγματα στο τέλος της διαπραγμάτευσης, γιατί έτσι κάνουν όλοι οι διαπραγματευτές, σε όλες τις εποχές, για όλα τα πλαίσια διαπραγμάτευσης και φθάνει ένα σημείο που τίποτε δεν κλείνει έως ότου κλείσουν όλα».

Παράλληλα, επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας ότι την κατηγορία που απευθύνει στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, δεν την συμμερίζεται κανείς, ούτε από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε οι θεσμοί.

Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, καθώς, όπως είπε, όλοι κατανοούν ότι είναι πολλά τα ζητήματα και οι περιορισμοί, λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες και προβλημάτων όπως το μεταναστευτικό.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι για ένα Grexit» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «όλοι προσπαθούν για να βρεθεί μια λύση. Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα».

Συμπλήρωσε πως «διαπραγματευόμαστε σκληρά» και τόνισε πως «η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λάβει λευκή επιταγή και πάντοτε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απορρέει από συλλογικές αποφάσεις».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών