Χανς Βέρνερ Ζιν: Το 2015 ο Σόιμπλε είχε πείσει 15 υπουργούς Οικονομικών για Grexit | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Χανς Βέρνερ Ζιν: Το 2015 ο Σόιμπλε είχε πείσει 15 υπουργούς Οικονομικών για Grexit

Δημοσίευση: 8:17 μ.μ. | 13/2/17
xans-berner-zin-to-2015-o-soimple-eixe-peisei-15-ypoyrgoys-oikonomikwn-gia-to-grexit

Στην αποκάλυψη πως το 2015 που η Ελλάδα βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ στο Grexit, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πείσει για την αναγκαιότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ 15 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, προέβη ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν

Με αφορμή το νέο βιβλίο του «Μαύρος Ιούνιος» ο πρώην πρόεδρος του οικονομικού Ινστιτούτου IfO του Μονάχου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην DW υποστηρίζει:

«Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να δρομολογήσει ήδη το καλοκαίρι του 2015 την έξοδό της και είχε φέρει στο πλευρό του και 15 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αυτό ανετράπη με μια κοινή ενέργεια του Φρανσουά Ολάντ και της Άγκελα Μέρκελ», χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την απόφαση που ελήφθη.

Παράλληλα, επισήμανε πως «η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ, επειδή θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ξεκινήσει την οικονομική της ανάκαμψη».

Αναφερόμενος στις γενικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο γνωστός οικονομολόγος προτείνει λύσεις και τάσσεται υπέρ πιο χαλαρών δεσμών των κρατών-μελών με την Ευρωζώνη.

Επίσης, τάσσεται υπέρ του περιορισμού των «δημοσιονομικών και αναδιανεμητικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αποτραπεί η δυνατότητα της ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα σε αυτό το εύρος που το κάνει αυτή την ώρα. Αυτό είναι νομισματικοποίηση του κρατικού χρέους», κάτι που, όπως υπογραμμίζει, απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ο τίτλος «Μάυρος Ιούνιος», όπως ονομάζεται το βιβλίο, επελέγη με αφορμή όχι μόνο το Brexit στις 23 του περασμένου Ιουνίου, αλλά και εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης στη Γερμανία, όπως εξηγεί ο Χανς-Βέρνερ Ζιν.

«Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 21 Ιουνίου το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, χωρίς σχεδόν να γίνει αντιληπτό από την κοινή γνώμη, υποτάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο ζήτημα της απόφασης που αφορά το ΟΜΤ, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ. (…) Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το ΟΜΤ είναι νόμιμο. Ο ανώτατος δικαστής ήταν από την Ελλάδα και ο εισαγγελέας από την Ισπανία, δύο χώρες με ξεκάθαρα συμφέροντα σε αυτήν την υπόθεση».

Ο Χανς-Βέρνερ Ζον εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση των ανώτατων δικαστών στη Γερμανία, οι οποίοι παρότι διατύπωσαν επιφυλάξεις αποδέχθηκαν την ερμηνεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. 

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών