Συνάντηση Τσίπρα - Τσακαλώτου ενόψει ΔΝΤ | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Συνάντηση Τσίπρα - Τσακαλώτου ενόψει ΔΝΤ

Δημοσίευση: 4:17 μ.μ. | 19/4/17

Ενώ από την Ουάσιγκτον ήδη φτάνουν και αναμένονται καλά νέα και ενώ απομένουν λίγα μόνο 24ωρα μέχρι την κρίσιμη για την Ελλάδα εαρινή σύνοδο του Ταμείου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θα έχει πιθανότατα σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Από την Ουάσινγκτον ήδη έχουν σταλεί μηνύματα που η Αθήνα εκτιμά ως θετικά, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ έθεσε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ως προϋπόθεση για την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και διαφώνησε με το γερμανικό αίτημα για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ εντός της ημέρας η ελληνική πλευρά αναμένει και άλλα καλά νέα, όταν ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και οι προβλέψεις για τα έτη 2017- 2018.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως η μάχη στην Ουάσινγκτον θα είναι εύκολη, ούτε πως στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ θα τελειώσει ο μακρύς δρόμος της διαπραγμάτευσης. Ουσιαστικά όμως στόχος της Αθήνας είναι εκεί τυπικά να δοθεί και η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, να εκφραστεί και επίσημα η θέση του ΔΝΤ για το χρέος και να δρομολογηθεί η διαδικασία προκειμένου -όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά- στο επόμενο Eurogroup να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση και να συμφωνηθούν επισήμως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Το χρονοδιάγραμμα

Την Παρασκευή στις 21 Απριλίου για πρώτη φορά η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 με συνέντευξη τύπου. Το νούμερο που θα ανακοινωθεί θεωρείται κομβικό  με στελέχη του υπουργείου των Οικονομικών, αλλά και της κυβέρνησης να εκτιμούν ότι θα ξεπερνά το 3,5%. Αυτό σημαίνει πως θα είναι 7 φορές μεγαλύτερο του στόχου.

- Την ίδια ημέρα μέχρι τις 23 Απριλίου, έχοντας αυτή την υπεραπόδοση στις αποσκευές τους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Χουλιαράκης θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Εκεί θα πραγματοποιηθούν και οι προκαταρκτικές συζητήσεις για το χρέος. Η ελληνική πλευρά στοχεύει στη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για μετά το 2023 στα επίπεδα 10% - 15% του ΑΕΠ και στο 20% από το 2040 – 2060. Στο πάγωμα των επιτοκίων εξακολουθεί να παραμένει αντίθετος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ φαίνεται να συζητείται η επαναγορά παλιού χρέους, η  διασφάλιση των χαμηλών επιτοκίων, καθώς και επέκταση της ωρίμανσης των δανείων μαζί με νέα αναβολή πληρωμής τόκων.

- 24 με 25 Απριλίου αναμένεται η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει το staff level agreement που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, τα εργασιακά, τα αντίμετρα, αλλά και την πώληση της ΔΕΗ. Τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδα ευελπιστούν πως οι συζητήσεις θα είναι σύντομες και οι θεσμοί, ειδικότερα η πλευρά του ΔΝΤ, δεν θα εγείρει νέες απαιτήσεις που δεν θα συνάδουν με τις πρόσφατες αποφάσεις της Μάλτας.

- Στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ψηφισμένα όλα τα μέτρα. Το «μασάζ» στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 αναμένεται να είναι συνεχές προκειμένου το Μαξίμου να αποφύγει πιθανά «ατυχήματα» στη ψηφοφορία.

- Το καλό σενάριο θέλει τη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup στις αρχές Μαΐου στο οποίο θα επικυρωθεί η τεχνική συμφωνία, αλλά και θα  δοθεί το πράσινο φως για την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ζητούμενο αποτελεί για πόσα χρόνια ακόμα θα ζητηθεί από  τη χώρα να πετυχαίνει πλεονάσματα 3,5%, με την 5ετία να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Το Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης που θα φτάσει τα 7 δισ. ευρώ.

- Δεν αποκλείεται όλες οι λεπτομέρειες και οι τελικές εγκρίσεις να δοθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 22 Μαΐου.

πηγή, φωτογραφία: sooc

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών