Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο όσο πλησιάζει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (LIVE) | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο όσο πλησιάζει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (LIVE)

Δημοσίευση: 8:00 μ.μ. | 18/5/17

Συνεχίζεται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ και συγκεκριμένα μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και τη ψηφοφορία που θα ακολουθήσει επί των μέτρων και των αντιμέτρων

Η διαδικασία πραγματοποιείται με την απουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, καθώς μετά τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας οι βουλευτές του φασιστικού μορφώματος αποκλείστηκαν από τη διαδικασία εξαιτίας της χυδαίας συμπεριφοράς του Ηλία Κασιδιάρη τη Δευτέρα.

Δείτε LIVE:Το απόγευμα της Πέμπτης, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ αντίστοιχο αίτημα για ονομαστική επί της αρχής και για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου αναμένεται να κατατεθεί και από τη ΝΔ.

Δείτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ:(διαβάστε εναλλακτικά εδώ)

Το ζήτημα των ενστόλων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, με την κοινή ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν την Τετάρτη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Καρράς, να απορρίπτεται κατά πλειοψηφία, μετά από ψηφοφορία δια έγερσης.

Δύο άρθρα θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ

Στην απόφαση να υπερψηφίσει δύο άρθρα του πολυνομοσχεδίου κατέληξε η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υπό την Φώφη Γεννηματά. Τελικά, η «γραμμή» Λοβέρδου για αποχώρηση από τη διαδικασία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν πέρασε, καθώς κρίθηκε ότι πρέπει να υπερψηφιστούν δύο άρθρα, αλλά και να κατατεθεί πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για μέτρα και αντίμετρα.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε το κόμμα να παραμείνει στην ψηφοφορία, να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τα μέτρα και τα αντίμετρα και να ψηφίσει δύο άρθρα: Το άρθρο για την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και το άρθρο για την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών.

Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων, ο κ. Λεβέντης τόνισε πως θα ψηφίσει το άρθρο για την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών, ενώ πρόσθεσε πως θα το σκεφτεί για τους αγρότες, επειδή τους αγαπά πολύ, όπως είπε επί λέξει.

«Τρεις μέρες πριν το Eurogroup και η ΝΔ δεν στηρίζει την προσπάθεια για το χρέος»

Στα επί μέρους της συνεδρίασης, ξεχώρισε η κόντρα Τσακαλώτου - Βορίδη, με τον υπουργό Οικονομικών να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της ως προς τη διευθέτηση του χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας είπατε για το χρέος ότι δεν χρειάζεται τίποτα, τρεις μέρες πριν από το Eurogroup και μας λέτε ότι ο Βενιζέλος το έληξε το θέμα του χρέους το 2012. Και αν το έληξε το χρέος το 2012, τότε γιατί είμαστε σε αυτήν την κατάσταση; Φαντάζομαι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που σε έναν χρόνο εκτροχιάστηκε η οικονομία. Αυτό λέτε».

Διαβάστε επίσης: Τσακαλώτος: «Τρεις μέρες πριν το Eurogroup και η ΝΔ δεν στηρίζει την προσπάθεια για το χρέος»

Και πρόσθεσε: «Δηλαδή δεν ισχύουν οι μελέτες βιωσιμότητας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και λέτε ότι αν δεν ήταν τον έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε βιωσιμότητα. Μπορούμε να ξέρουμε γιατί δεν έχουμε την υποστήριξή σας τρεις μέρες πριν από το Eurogoup, και μας λέτε ότι είναι όλα καλά το 2021;».

«Το μεσοπρόθεσμο που φέρνει η κυβέρνηση λέει ότι το δημόσιο χρέος για δεκαετίες είχε αυξητική δυναμική, αλλά τα τελευταία χρόνια η σύνθεση και η δομή του βελτιώθηκαν, η μέση υπολειπόμενη διάρκειά του έχει επεκταθεί και έχουν μειωθεί αισθητά οι δαπάνες εξυπηρέτησής του. Αναγνωρίζετε, λοιπόν, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ήδη, είχαν φέρει αποτελέσματα για το χρέος. Τι μας λέτε τώρα για τις μεγάλες επιτυχίες και ότι φέρνετε μέτρα για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος;» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μάκης Βορίδης.

Μετά την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι ποτέ η ΝΔ δεν είπε πως δεν πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα ξεκινάει η διαπραγμάτευση και η προσπάθεια για τη βιωσιμότητά του. «Έχετε την ευλογία μας, την καλή μας ευχή, να πάτε να φέρετε την καλύτερη δυνατή ρύθμιση για το χρέος. Άμα σας πούμε κιόλας ότι δεν εμπιστευόμαστε τρομερά το αποτέλεσμα, δεν θα μας παρεξηγήσετε! Έχουμε πεπραγμένα!», τόνισε.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών