Χουλιαράκης: Οι παρεμβάσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αποτελούν τον μοναδικό οδικό χάρτη εξόδου από την ύφεση | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Χουλιαράκης: Οι παρεμβάσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αποτελούν τον μοναδικό οδικό χάρτη εξόδου από την ύφεση

Δημοσίευση: 9:18 μ.μ. | 18/5/17

«Η κυβέρνηση όφειλε να αποφύγει την παρατεταμένη διαπραγμάτευση, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι παράταση του χρόνου διαπραγμάτευσης σημαίνει αβεβαιότητα και αβεβαιότητα σημαίνει καταστροφή και των προσδοκιών αλλά και της πραγματικής οικονομίας

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση όφειλε να αποφύγει να αποδεχθεί την οικονομικά παράλογη λήψη μέτρων ύψους 4.5 δισ., που θα επέτειναν την ύφεση, ακριβώς τη στιγμή που η ελληνική οικονομία θα ανέκαμπτε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η δέσμη των δημοσιονομικών μέτρων με δημοσιονομικά ουδέτερο πρόσημο που νομοθετείται σήμερα, αποτυπώνει ακριβώς τον αναγκαίο συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο αυτές καταστροφικές εκδοχές και σαν τέτοια πρέπει να κριθεί», και υποστήριξε ότι «το σύνολο των παρεμβάσεων που συναποτελούν το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο της δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021, αποτελεί τον μοναδικό οδικό χάρτη που εγγυάται με συνέπεια και ασφάλεια την έξοδο της χώρας από τη μεγάλη ελληνική ύφεση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στους τρεις άξονες γύρω από τους οποίους αρθρώνεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής: Στη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, την αναδιανομή του εισοδήματος και τη σταδιακή μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων και περιουσίας.

Μιλώντας για την αναδιανομή του εισοδήματος, είπε ότι η δέσμη μέτρων και αντίμετρων για πάνω από το 50% του ελληνικού πληθυσμού, έχει ως συνολικό αποτέλεσμα την ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας ότι θα μπορούσε, αν ήταν κυβέρνηση, να μειώσει τους φόρους εντυπωσιακά, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις πρωτογενείς δαπάνες, τόνισε ότι «πιστεύω δεν αναφέρεται στους μισθούς και τις συντάξεις που καλύπτουν σχεδόν το 70% των πρωτογενών δαπανών, στις λειτουργικές δαπάνες».

Και πρόσθεσε ότι «οι Θεσμοί και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι η περαιτέρω μείωση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών δεν είναι δυνατή».

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, είπε ότι έχει ενδιαφέρον ως πρόταση, αλλά δεν λέει η Ν.Δ. πώς θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του 2017 και περαιτέρω, η παρέμβαση αυτή. «Ακόμη και αν μπορεί να υλοποιηθεί φέτος, δεν υπάρχει χώρος να υλοποιηθεί το 2018», τόνισε ο Γιώργος Χουλιαράκης.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών