Άιντε: Μακρύς ο δρόμος για το τελικό σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Άιντε: Μακρύς ο δρόμος για το τελικό σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού

Δημοσίευση: 6:28 μ.μ. | 20/6/17

Στην τελική ευθεία οι συνομιλίες για τη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε

Την Τετάρτη αναμένεται να είναι έτοιμο το κοινό έγγραφο που προετοιμάζει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος συναντήθηκε με τον Νίκο Κοτζιά στο υπουργείο εξωτερικών και επί δυο ώρες συζήτησαν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για την επικείμενη διάσκεψη στην Ελβετία.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση δεν μπόρεσε να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, είπε όμως ότι θα χρειαστεί χρόνος και σκληρή δουλειά διότι οι συνομιλίες αναμένεται να κρατήσουν τουλάχιστον 10 ημέρες.

Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις θα είναι το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί και την Ελλάδα και την Τουρκία θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών. Θέμα εκπροσώπησης από τους δύο πρωθυπουργούς δεν τίθεται, όχι τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσουν αρχικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς και στη συνέχεια η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι. Εάν οι συνομιλίες πάνε καλά δεν αποκλείεται να δώσει το παρών ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο  Νορβηγός αξιωματούχος χαρακτήρισε ως πολύ θετικό το γεγονός ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, όπως του έχουν πει προσωπικά θα ταξιδέψουν  στην Ελβετία με βούληση και στόχο για εξεύρεση μιας αξιόπιστης λύσης. Έκανε ειδική μνεία στις χθεσινές συνομιλίες των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας τονίζοντας ότι ήταν θετικές και εξέφρασαν την κοινή βούληση για λύση.

Το βέβαιο είναι ότι το κλειδί της επιτυχίας για την επίλυση του Κυπριακού βασίζεται στις συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, Διότι εκεί υπάρχουν οι πιο σκληρές κόκκινες γραμμές.

Αλεξία Τασούλη

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών