Η Ελλάδα παίρνει μια ανάσα στο επτάχρονο δράμα της | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Η Ελλάδα παίρνει μια ανάσα στο επτάχρονο δράμα της

Δημοσίευση: 3:25 μ.μ. | 17/6/17

Μετατέθηκαν στο μέλλον οι επώδυνες αποφάσεις, αναφέρει το Βloomberg, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα μετά την επίτευξη της συμφωνίας

Αν και η συμφωνία δεν ήταν τέλεια για κανέναν, και ήταν ένα προϊόν συμβιβασμού, παραταύτα δίνει στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει και έναν οδικό χάρτη για το χρέος, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg

Η Γερμανία συμφώνησε σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία για μια πιθανή ελάφρυνση χρέους και σε λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνεισε στο ελληνικό πρόγραμμα την αξιοπιστία του, όχι όμως και τα χρήματα του.

Οπως συνηθίζεται σε αυτές τις ανταλλαγές, οι επώδυνες αποφάσεις αναβλήθηκαν για αργότερα και όλοι θα πρέπει να κάτσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι σε λίγους μήνες υπογραμμίζει αλλά βλέποντας και τη θετική πλευρά σχολιάζει: Μοιάζει σαν να δόθηκε μια απάντηση σε ένα ερώτημα, ένα ερώτημα που παρέμενε από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκε με τις Βρυξέλλες για τα μέτρα λιτότητας πριν από δύο χρόνια: κατά πόσον η χώρα είναι ένα βιώσιμο μέλος της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα είχε πάντα πάνω της το βλέμμα των εταίρων της

Οι λαϊκιστές της Ευρώπης έχουν αποτύχει, η οικονομία της ευρωζώνης τελικά αναπτύσσεται και οι χώρες είναι ενωμένες για να αντιμετωπίσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η προοπτική άλλης μια μάχης με την Αθήνα για το υπερβολικό χρέος της χώρας εξακολουθεί να παραμένει στο βάθος.

Αυτό δεν έχει αλλάξει, σημειώνει το Bloomberg, ιδίως από τη στιγμή που οι γερμανικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο. Το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ μιας ελάφρυνσης χρέους, την οποία επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση από το 2015. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, προεξάρχοντος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιδρούν.

Η κυβέρνηση ανέβασε ψηλά τον πήχη

Το πρόβλημα είναι -σύμφωνα με το πρακτορείο -το ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέβασε ψηλά τον πήχη, δημιουργώντας προσδοκίες για μια συμφωνία που θα άνοιγε το δρόμο στην επιστροφή της χώρα στις αγορές. Στα αρνητικά της συμφωνίας, το πρακτορείο περιλαμβάνει το ότι ΔΝΤ δεν έχει πειστεί ακόμα ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο, κρατώντας ουσιαστικά τη χώρα μακριά από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον οι επενδυτές θα δώσουν χρήματα μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών