Παπακωνσταντίνου: Πολιτική απόφαση οι χειρισμοί της λίστας Λαγκάρντ | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Παπακωνσταντίνου: Πολιτική απόφαση οι χειρισμοί της λίστας Λαγκάρντ

Δημοσίευση: 6:53 μ.μ. | 20/6/17

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η δίκη για τους χειρισμούς του Ιω. Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ, κατέθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντινου

Πολιτική απόφαση χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντινου, την
πορεία της λίστας Λαγκάρντ που οδήγησε και τον ίδιο στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Ο πρώην τσάρος της Οικονομίας κατέθεσε στη δίκη για τους χειρισμούς του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και εισαγγελέα, Ιωάννη Διώτη.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός δεν είχε δόλο, καθώς και ότι η λίστα δεν αποτελούσε αποδεικτικό μέσο, τονίζοντας πως ακόμα και μετά από όσα ακολούθησαν η εισπραξιμότητα είναι κάτω του 1%.

"Ήταν πολιτική απόφαση να αναζητήσω τη λίστα, ήταν πολιτική απόφαση να μην πρωτοκολληθεί, ήταν πολιτική απόφαση να δώσω 20 ονόματα στον κ. Καπελέρη και ήταν πολιτική απόφαση να σταλεί με τον τρόπο που εστάλη στον κ. Διώτη" είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου και προσθέτοντας πως "δεν προκύπτει από τη λογική αλλά και από την ιστορία του κ. Διώτη ότι είχε δόλο. Εξ όσων γνωρίζω έγινε συσχέτιση των στοιχείων που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ στη λίστα των 65 CD".

Ο μάρτυρας εξέφρασε τη θέση ότι η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα στοιχείο σε σχέση με άλλα και όχι ως βάση αυτοτελή φορολογικού ελέγχου και με αυτό το σκεπτικό την απέστειλε στον Ιω. Διώτη. Πάντως, για ακόμα μία φορά επεσήμανε,  παρά τα όσα έχουν γίνει δεχτά από τη Δικαιοσύνη, ότι απέστειλε το USB με τη λίστα στον Ιω. Διώτη, όντας ακόμη υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε: "Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι το USB που εγώ έδωσα στον κ. Διώτη δεν είναι το ίδιο με αυτό που έδωσε ο κ. Βενιζέλος".

Ακολούθησε η κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Ηλία Πλασκοβίτη, ο οποίος περιέγραψε τις επαφές που είχε με τις γαλλικές αρχές για την παραλαβή των στοιχείων. Όπως είπε, την εποχή εκείνη "υπήρχε το κλίμα ότι η Ελλάδα δεν είχε πετύχει τους στόχους της για την πάταξη της φοροδιαφυγής και πολλοί προφανώς προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν".

Αντωνία Ξυνού

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών