Οι διάλογοι του κυκλώματος τοκογλυφίας | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Οι διάλογοι του κυκλώματος τοκογλυφίας

Δημοσίευση: 12:40 μ.μ. | 14/7/17

Μέλη της σπείρας ήταν διευθυντής και υποδιευθύντρια τράπεζας

«Εγώ είμαι τοκογλύφος… 30 χρόνια, ξέρω τι κάνω», έλεγε ο 63χρονος αρχηγός του τοκογλυφικού κυκλώματος, με βίλα στη Χαλκίδα, προς «συνεργάτες» τραπεζικούς υπαλλήλους και υποψήφια θύματα.

Ο διευθυντής τράπεζας, μια υποδιευθύντρια και δύο τραπεζικοί υπάλληλοι παρείχαν πληροφορίες για την πιστοληπτική… φερεγγυότητα των υποψήφιων θυμάτων, ενώ πολλές φορές τα πίεζαν τηλεφωνικά για την κάλυψη επιταγών που σφράγιζε ο «αρχι-τοκογλύφος» ως μέσο πίεσης για την αποπληρωμή τους.

Το κύκλωμα λειτουργούσε σε δύο επίπεδα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου». Πρώτον, με το «σπάσιμο» μεταχρονολογημένων επιταγών, ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν άμεση ανάγκη μετρητών ή επιταγών κοντινότερης ημερομηνίας εκταμίευσης και δεύτερον, με τη χορήγηση χρημάτων ή επιταγών με υψηλό τοκισμό.

Ο τόκος κυμαινόταν μεταξύ 5-7% το μήνα, ποσοστό που έφθανε έως και το 20%, ανάλογα με το χρονικό διάστημα εκταμίευσης των επιταγών που είχαν στην κατοχή τους τα θύματα, που έφθανε και τους 4 μήνες. Για παράδειγμα, αν ένα θύμα είχε μiα επιταγή αξίας 10.000 ευρώ με χρονικό διάστημα εκταμίευσης δύο μηνών, απευθυνόμενος στον τοκογλύφο, μπορούσε να πάρει άλλη επιταγή από αυτόν αξίας 9.100 ευρώ την οποία μπορούσε να σπάσει αμέσως, ενώ αν ήθελε μετρητά θα έπαιρνε 8.350 ευρώ άμεσα.

Από την εξάρθρωση του κυκλώματος από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, σε συνεργασία με στελέχη της Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, δεσμεύτηκαν 8.000.000 ευρώ, που προέρχονται από τις παράνομες δραστηριότητες του τοκογλυφικού κυκλώματος.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων το αρχηγικό, καθώς και τέσσερα τραπεζικά στελέχη. Πρόκειται για τον 63χρονο αρχηγό, πέντε άνδρες ηλικίας 36, 37, 41, 45, 55 και μία γυναίκα 49 ετών, μεταξύ των οποίων οι τραπεζικοί υπάλληλοι.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης σε κατοικίες καθώς και σε τραπεζική θυρίδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 154 σώματα ιδιωτικών επιταγών, ονομαστικής αξίας 1.430.000 ευρώ, 28 σώματα τραπεζικών επιταγών, ονομαστικής αξίας 140.450 ευρώ, παραστατικά σχετικά με κατοχή επενδυτικών ομολόγων 6.847.141 ευρώ, 37.580 ευρώ, περισσότερες από 40 τραπεζικές κάρτες, δύο οχήματα, πλήθος υπεύθυνων δηλώσεων που συνόδευαν τις συναλλαγές, πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και tablet, καθώς και ατζέντες -ημερολόγια με χειρόγραφες σημειώσεις.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου διακριβώθηκε ότι η οργάνωση έχει διαπράξει συστηματικά τοκογλυφίες εις βάρος 12 ατόμων.

Ακολουθεί κομμάτι από τους διαλόγους:

Αρχηγός τοκογλύφος: Ναι

Θύμα: Αυτό που ήθελες να ακούσεις στα’πα. Πες μου εσύ τα δικά σου

Αρχηγός τοκογλύφος: Δεν τα ξέρεις; (ακατάληπτο) δεν αλλάζει σήμερα

Θύμα: Εε;

Αρχηγός τοκογλύφος: Προπαίδεια ξέρεις

Θύμα: Δεν σε ακούω

Αρχηγός τοκογλύφος: Προπαίδεια ξέρεις, πολλαπλασίασέ το και βγάλτο μόνος σου

Θύμα: Πέντε

Αρχηγός τοκογλύφος: Όχι. Όχι. Όχι

Θύμα: Είναι και άλλη μία, εε, πάλι

Σε άλλο σημείο λένε:

Αρχηγός τοκογλύφος: Όχι δεν μπορώ να τα κάνω όλα

Θύμα: Ούτε για τη μία δεν δέχεσαι με το πέντε

Αρχηγός τοκογλύφος: Όχι για καμία

Θύμα: Εε;

Αρχηγός τοκογλύφος: Όχι να στα μοιράσω να στα βάλω στη μέση να στα κάνω αλλά το πέντε όχι. Στο έχω πει, πετά. Να στο κάνω στη μέση και για τα δύο το κάνω, από εκεί και κάτω λιγότερο, όχι

Θύμα: Εεε, επτά, ε;

Αρχηγός τοκογλύφος: Σου έχω πει επτά, μου λες πέντε, να το κάνω έξι, να στο κάνω έξι και τελείωσε.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών