Τελευταίο αντίο στον μακροβιότερο δήμαρχο Μήθυμνας Κώστα Δούκα | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Τελευταίο αντίο στον μακροβιότερο δήμαρχο Μήθυμνας Κώστα Δούκα

Δημοσίευση: 4:48 μ.μ. | 12/7/17

Αντί στεφάνων, η οικογένεια ζητεί να κατατεθούν χρήματα για τους σεισμοπαθείς της Βρίσας

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Δούκας, ο μακροβιότερος δήμαρχος της Μήθυμνας, που
έμεινε επί 16 χρόνια στη δημαρχία και με τη δράση του συνέβαλε τα μέγιστα στην αναπτυξιακή πορεία του Μόλυβου.

Υπήρξε, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου στο νησί, εμβληματική μορφή της Αριστεράς. Εξελέγη δήμαρχος για πρώτη φορά το 1975 υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ αλλά κυρίως από τη τοπική κοινωνία και έμεινε στο πόστο αυτό έως το 1991.

Στην περίοδο της δημαρχίας του έγιναν σημαντικά έργα υποδομής στον Μόλυβο, όπως το λιμάνι για τα καΐκια, οδικό δίκτυο, πάρκινγκ και δημοτικό κάμπινγκ και αγροτικό ιατρείο με μόνιμο γιατρό ενώ ο Κώστας Δούκας είχε μεγάλη συμβολή και στη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είναι ο πρώτος δήμαρχος που καθιέρωσε τις λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων, στις οποίες συζητούνταν τα προβλήματα της περιοχής και παρουσιαζόταν το έργο της δημοτικής αρχής.

Ο ιστορικός δήμαρχος του Μολύβου είχε τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση, που είχε γίνει πριν από ένα χρόνο. «Η ιστορία έχει υποκλιθεί στο μεγαλείο του δημάρχου Μήθυμνας» είχε πει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ανακοινώνοντας την ομόφωνη απόφαση της τοπικής κοινότητας να ονομαστεί ο δρόμος του κάστρου Οδός Κώστα Δούκα. Ο ίδιος ο Κώστας Δούκας είχε μιλήσει συγκινημένος για τον Μόλυβο που αγάπησε μαζεύοντας ως παιδί αρχαία νομίσματα από τα χωράφια της αρχαίας Μήθυμνας, χωρίς ποτέ να ξεχνά πως του τα πήραν οι Γερμανοί ναζί κατακτητές. Είχε μιλήσει για το ΕΑΜ που μίλησε στη καρδιά του, για τον ΕΛΑΣ και για τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου και στη συνέχεια για τα μετεμφυλιακά χρόνια που εργάστηκε σαν οικοδόμος σε όλη τη Ελλάδα. Για την επιστροφή του τέλος στον Μόλυβο, όπου έφτιαξε μια βιοτεχνία ξύλου.

Ο Κώστας Δούκας δεν είχε παραλείψει, σημειώνονταν σε ρεπορτάζ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, να αναφερθεί και σε άλλους πρωταγωνιστές, στη ριζική αναμόρφωση και ανάδειξη του Μολύβου. Στον πρωτοπόρο εμπνευστή Μιχάλη Γούτο, στον προκάτοχό του Ανδρέα Κυριακού, στο λογοτέχνη Γιώργο Βαλέτα αλλά και στο δημοσιογράφο Λευτέρη Παπαδόπουλο. Τέλος ο Κώστας Δούκας είχε αναφερθεί και στο προσφυγικό μια και ο Μόλυβος κι οι Μολυβιάτες δοκιμάστηκαν από το πέρασμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. «Κανείς δεν φεύγει από τον τόπο του επειδή θέλει να φύγει» είπε προς τους συγχωριανούς του. Και τους κάλεσε «να σκεφτούν ποιοι έδιωξαν όλους αυτούς τους ανθρώπους από τα σπίτια τους, το συνεχιζόμενο εκεί, χρόνια τώρα, πόλεμο αλλά και το ποιος προκάλεσε αυτούς τους πολέμους. Και να μην ξεχάσετε να τιμήσετε τις δημοκρατικές παραδόσεις του χωριού αλλά και τις προσφυγικές ρίζες πολλών από όλους εμάς» κατέληξε.

Η οικογένεια του Κώστα Δούκα επιθυμεί αντί στεφάνου, να κατατεθούν χρήματα στο λογαριασμό στήριξης των σεισμοπαθών κατοίκων της Βρίσας (Εθνική Τράπεζα, αριθμός λογαριασμού: 167/ 296155-55, ΙΒΑΝ: GR86 0110 1670 0000 1672 9615 555, κωδ. swift τράπεζας - BIC: ETHNGRAA. Ένδειξη: ΒΡΙΣΑ

(Πηγή φωτογραφίας: Lesvosnews.net)

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών