Το μεγάλο comeback: Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Το μεγάλο comeback: Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές

Δημοσίευση: 1:51 μ.μ. | 25/7/17

Την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τρία χρόνια σηματοδοτεί η σημερινή έκδοση πενταετούς ομολόγου, για την οποία αναμένεται να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Λονδίνο που μεταδίδει το Bloomberg, κατά τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών, η απόδοση του νέου ελληνικού πενταετούς ομολόγου δαμορφώνεται στο 4,875%.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, η έκδοση ομολόγου είναι μία συναλλαγή με δύο σκέλη, η οποία αποτελείται από:

1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.

2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί:

• Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών.

• Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.

• Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:

α. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.

γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.

δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.

ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.

Ποιος είναι ο στόχος της Ελλάδας

Το πενταετές ομόλογο ύψους 4,03 δισ. ευρώ που εκδίδει το Δημόσιο πρόκειται να αντικαταστήσει το ομόλογο που εκδόθηκε το 2014 και λήγει το 2019. Στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση ενός επιτοκίου της τάξης του 4,75%, έναντι απόδοσης 4,95% που είχε το ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά. Τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν πάντως το ενδεχόμενο η υψηλή ζήτηση να διαμορφώσει την απόδοση ακόμη χαμηλότερα, δηλαδή στο 4,5% ή και χαμηλότερα. Το νέο ομόλογο λήξεως το 2022, απευθύνεται όσο σε κατόχους του προηγούμενου ομολόγου λήψεως το 2019, όσο και σε νέους επενδυτές με στόχο την εισροή νέου χρήματος.

Γιατί τώρα;

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Σύμφωνα με το Reuters, αυτή την στιγμή έχει διαμορφωθεί η κατάλληλη συγκυρία για την Ελλάδα. Οι αποδόσεις των ιταλικών και πορτογαλικών ομολόγων έφθασαν τα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, σήμερα οδηγώντας σε πτώση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη. Αυτό δείχνει ότι επιβραδύνεται η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κι επιβεβαιώνει εκ νέου την άποψη ότι η εγκατάλειψη της πολιτικής παροχής κινήτρων εκ μέρους της ΕΚΤ δεν θα ανατραπεί προς το παρόν.

Την περασμένη εβδομάδα, τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η άνοδος των συναλλαγών σε ευρώ μείωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την πορεία του συστήματος τόνωσης των αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας αυξήθηκε με αργούς ρυθμούς τον Ιούλιο, ενώ η γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον μήνα που τελειώνει σε λίγο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.

Αυτά έδωσαν στους επενδυτές ένα ακόμα κίνητρο για να επανέλθουν στις αγορές ομολόγων που δεν απέδωσαν τον περασμένο μήνα, όταν υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με τη μείωση της αγοράς ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας υποχώρησε 5 μονάδες βάσης στο 2,89%, το χαμηλότερο επίπεδο της σε μόλις ένα μήνα. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας μειώθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,04% - το χαμηλότερο τους σχεδόν σε ένα μήνα.

«Είναι λογικό να δούμε τα ομόλογα που η Ελλάδα θέλει να αγοράσει να διαπραγματεύονται ισχυρά στις δευτερογενείς αγορές» σημειώνει στο Reuters ο Peter Chatwell στρατηγικός αναλυτής της Mizuho.

«Αν η Ελλάδα θέλει να ενθαρρύνει τους επενδυτές να βγουν από το παλιό 5ετές ομόλογο και να αγοράσουν το νέο 5ετές τότε θα πρέπει να προσφέρει ανταγωνιστική τιμή» σημειώνει ο ίδιος.

Για τον Lutz Roehmeyer, διαχειριστή στην Landesbank Berlin Investment GmbH τώρα είναι το σωστό timing, αφού η έξοδος στις αγορές έρχεται μετά την εκταμίευση της δόσης, μετά από τη δήλωση του ΔΝΤ το οποίο είπε ότι είναι πιθανό να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά την αξιολόγηση της S&P και πριν τελειώσει η ΕΚΤ το QE και άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών