Ιβάνοφ: Συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα με βάση το διεθνές δίκαιο | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Ιβάνοφ: Συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα με βάση το διεθνές δίκαιο

Δημοσίευση: 12:28 π.μ. | 3/8/17

Μόνο έτσι είναι δυνατό να βρεθεί μια λύση σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ

Στην εκτίμηση ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας του, μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών υποχρεώσεων, προχώρησε ο
πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε εκείνος σε ομιλία του σήμερα στα Σκόπια, με αφορμή την επέτειο της «εξέγερσης του Ίλιντεν», «χρειάζεται να διαμορφωθεί κατάλληλο κλίμα για επίλυση του ζητήματος».

Αναφερόμενος στη «συμφωνία φιλίας και καλής γειτονίας», που υπογράφτηκε χθες μεταξύ της χώρας του και της Βουλγαρίας, είπε -μεταξύ άλλων- ότι «είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών που είναι αδύνατον να τους ικανοποιήσουν όλος» ενώ κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις «να συνεισφέρουν στη σχέση αυτή της καλής γειτονίας».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ιβανόφ υπεραμύνθηκε του «μακεδονισμού», υποστηρίζοντας  μάλιστα πως με αφορμή το ιδεολόγημα αυτό «δεχόμαστε εκβιασμούς και το τίμημα είναι μεγάλο και ισχυριζόμενος ότι. «καμία χώρα - μέλος δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με ζητήματα όπως αυτά που αγγίζουν εμάς, για καμία άλλη χώρα - μέλος δεν αμφισβητήθηκε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό».

Αναφερόμενος στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, είπε: «Η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αναπόφευκτα απαιτεί θυσίες. Ωστόσο, για κάθε θυσία χρειάζεται ευρεία εθνική και κρατική συναίνεση. Πρέπει να προσέχουμε να μην θυσιάσουμε αυτό για το οποίο θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας: την ταυτότητά μας».

Το πρωί, στην πόλη των Σκοπίων κατέθεσαν στεφάνι για τον εορτασμό του «Ίλιντεν» (εξέγερση το 1903 εναντίον των Οθωμανών στην πόλη Κρούσεβο, την οποία διεκδικούν και οι Βούλγαροι), οι πρωθυπουργοί της  ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και της Βουλγαρίας, Μποίκο Μπορίσοφ.

Στις επετειακές εκδηλώσεις στο Κρούσεβο, από τις οποίες απείχε το κόμμα του κ. Γκρουεφσκι, VMRO-DPMNE, ήταν για πρώτη φορά ομιλητής Αλβανός, και συγκεκριμένα ο  νέος πρόεδρος της Βουλής, Τααλάτ Τζαφέρι.


Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών