Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Πρόληψη, κατάσβεση και αποκατάσταση | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Πρόληψη, κατάσβεση και αποκατάσταση

Δημοσίευση: 5:32 μ.μ. | 28/8/17

Συνολική πλατφόρμα για τη δασική πολιτική που θα παρουσιάσει εν ευθέτω χρόνο επεξεργάζεται η ΝΔ με βάση τις 6 προτάσεις Μητσοτάκη. Σύσκεψη νωρίτερα στο Μοσχάτο υπό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στη γραμμή ότι βασική αιτία των φετινών καταστροφών από τις πυρκαγιές αποτελούν οι κυβερνητικές ευθύνες για τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες της κρατικής μηχανής επιμένουν στη ΝΔ καθώς σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αντικείμενο τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών που έπληξε τη χώρα το φετινό καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι ήταν μια περίοδος με βροχές και υγρασία. Η κάλυψη από τα εναέρια μέσα κρίθηκε ανεπαρκής δεδομένου ότι στα αεροπλάνα τύπου «Καναντέρ» παρατηρήθηκε έλλειψη ανταλλακτικών, ενώ καθυστέρησε σημαντικά η ενοικίαση και κατά συνέπεια η παραλαβή των ελικοπτέρων.

Αποφασίστηκε επίσης το αμέσως επόμενο διάστημα, η ΝΔ να παρουσιάσει μια συνολική πλατφόρμα για τη δασική πολιτική που θα εδράζεται στο τρίπτυχο πρόληψη – κατάσβεση – αποκατάσταση, ενώ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις έξι προτάσεις που έχει καταθέσει για τον αντιπυρικό σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, πρότεινε:

- Προληπτικό καθαρισμό των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη. Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και τοποθέτηση δεξαμενών ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων.
- Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομμάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.
- Αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας.
- Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο.
- Καλύτερο συντονισμό κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
-  Έμφαση στη συγκράτηση των εδαφών και στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Αποτροπή των όποιων καταπατήσεων και της βοσκής. τεχνητή αναδάσωση με βάση και τις επιταγές του Συντάγματος, μόνο όταν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται φυσική αναδάσωση.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών