«Να λυθεί το θέμα στέγασης των προσφύγων» | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

«Να λυθεί το θέμα στέγασης των προσφύγων»

Δημοσίευση: 8:25 μ.μ. | 2/8/17

Το αίτημα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από 21 ΜΚΟ μέσω σχετικής επιστολής

Επιστολή στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, έστειλαν 21 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σχετικά με τα ζητήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ αφορά μόνο αιτούντες άσυλο, αν και δίνει παράταση μέχρι έξι μήνες για τη στέγαση των αναγνωρισμένων προσφύγων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζουν, 1.014 άτομα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας, έχουν ήδη λάβει καθεστώς προστασίας, αριθμός που μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσει τους 3.000. Μέχρι το τέλος του 2017 οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη στέγη που τους έχει παρασχεθεί.

Την ίδια ώρα διαπιστώνονται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολλά είναι τα προβλήματα που εμφανίζονται στο πεδίο της ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων. Όπως σημειώνεται από τις οργανώσεις, οι διοικητικές διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κάρτας ανεργίας και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, παραμένουν εξαιρετικά αναποτελεσματικές, ενώ τα προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και σύνδεσης των προσφύγων με την αγορά εργασίας χαρακτηρίζονται «αποσπασματικά και ανεπαρκή».

Προτείνεται να παρασχεθεί επίδομα στέγασης καθώς και ένα πλέγμα υπηρεσιών ένταξης και γλωσσομάθειας για τους νόμιμα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, πρόβλεψη που υπάρχει ήδη στο εθνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, αν και η δράση δεν έχει προκηρυχθεί.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι οργανώσεις: Αλληλεγγύη- SolidarityNow, 'Αρσις, 'Ανεμος Ανανέωσης, Αντιγόνη- Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ηλιακτίδα, Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κάριτας Ελλάδας, Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ, Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα «Μέλισσα», Μετάδραση, Αίτημα, Περιχώρησις, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών δήμου Αθήνας, Generation 2.0, Help Refugees, JRS Greece και Praksis.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών