Πετρόπουλος: Πολύ καλή η οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Πετρόπουλος: Πολύ καλή η οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ

Δημοσίευση: 6:06 μ.μ. | 1/8/17

Στο κανάλι της Βουλής μίλησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης απαντώντας και για την αναστολή μερικώς της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ από τους φαρμακοποιούς

«Ο ΕΟΠΥΥ είναι σε μία οικονομική κατάσταση που δεν έχει σχέση με το παρελθόν, είναι πάρα πολύ καλή πλέον» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι της Βουλής και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναστολή μερικώς της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ από τους φαρμακοποιούς, κυρίως, για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα για το σακχαρώδη διαβήτη.

«Πρόκειται για αναλώσιμα τα οποία κάποιες φορές εκτινάσσουν το κόστος αδικαιολόγητα και χρειάζεται να γίνονται έλεγχοι. Οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα αυστηροί και οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι προσεκτικοί στον έλεγχο αυτό και, γι' αυτό, υπάρχει και μία μικρή καθυστέρηση, λόγω και του ότι ο ΕΟΠΥΥ, όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχε ενισχυθεί με το προσωπικό που χρειάζεται» διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας ότι, ήδη, έχει προγραμματιστεί να μεταφερθεί προσωπικό από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) κοντά στους 50 υπαλλήλους οι οποίοι κάνουν ελέγχους, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία ελέγχων και να γίνουν αυτές οι πληρωμές. «Έχουμε καταβάλει, επίσης, το σύνολο των εισφορών που πρέπει να καταβληθούν προς τον ΕΟΠΥΥ. Από τις αρχές του έτους, δεν οφείλονται εισφορές, όπως στο παρελθόν. Έχουμε επάρκεια χρημάτων. Θα το καλύψουμε το πρόβλημα αυτό πολύ σύντομα» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ΕΔΟΕΑΠ. Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν αδιαφορεί, αντιθέτως είναι υπέρ μίας λύσης για το εν λόγω ζήτημα.

Ο κ. Πετρόπουλος απηύθυνε κάλεσμα στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι, όπως τόνισε, με το αγγελιόσημο δεν πλήρωναν ποτέ εισφορές. Με την κατάργηση, όμως, του αγγελιοσήμου, πρέπει να πληρώνουν εισφορές, όπως και οι άλλοι εργοδότες. «Αφού λένε ότι πλήρωναν τόσα πολλά εκατομμύρια για τους εργαζόμενους στα τηλεοπτικά μέσα, καλούνται τώρα να πληρώσουν τουλάχιστον ένα μικρό ποσό σε σχέση με εκείνο που έλεγαν ότι πλήρωναν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτιμώντας ότι οι εργοδότες θα ανταποκριθούν σε αυτήν την υποχρέωση.

«Περιμένουμε κάποια θετική εξέλιξη πάνω σε αυτό. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι έχουν πειστεί οι εργοδότες πως πρέπει να καταβάλουν το μέρος της εισφοράς που πρέπει να επιβαρυνθούν, για να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ» υπογράμμισε ο κ. Πετρόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν, «με τη δική μας κυβέρνηση, άνθρωποι χωρίς περίθαλψη».

Ερωτηθείς για τα έσοδα του ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης απάντησε ότι η εισπραξιμότητα, όσον αφορά την κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών, για το πρώτο εξάμηνο του 2017, πλησιάζει στο 70%. «Έχουμε ένα ταμειακό πλεόνασμα που προσεγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο του 2017» σχολίασε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, υποστηρίζοντας ότι, όσα λέγονται, δεν στηρίζονται σε μία αλήθεια, αντίθετα στηρίζονται στο ψευδές πεδίο δράσης κάποιων που θέλουν να εμφανίσουν ότι υπάρχει πρόβλημα στον ΕΦΚΑ. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, «πάμε πάρα πολύ καλά». Στο τέλος του έτους, εκτίμησε ότι ο ισολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος, χωρίς ελλείμματα, «που και εμείς για λόγους ασφαλείας, όπως έλεγα τον Δεκέμβριο, είχαμε ορίσει στα 765 εκατ. ευρώ».

Σχετικά με το θέμα της καθυστέρησης στις απονομές των εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι «ο ΕΦΚΑ καταργεί τη διαδοχική ασφάλιση, όλοι είναι πλέον σε ένα Ταμείο. Αυτό, όμως, θα αρχίσει να αποδίδει, όταν θα τελειώσουν οι διαδοχικές ασφαλίσεις που υπήρχαν, μέχρι την έναρξη ισχύος του ΕΦΚΑ. Αυτό θα προκαλεί ακόμα μία καθυστέρηση, η οποία θα είναι μικρότερη από το παρελθόν». «Παραλάβαμε 165.000 εκκρεμείς συντάξεις, τον Ιανουάριο του 2015, εκδώσαμε 217.000 συντάξεις, το διάστημα 2015-2017 και, αυτήν τη στιγμή, τον Ιούνιο, έχουν μείνει 102.000 κύριες συντάξεις που δεν έχουμε χορηγήσει ακόμα. Θα εκδοθούν όλες αυτές οι συντάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού. «Έχουμε το μισό προσωπικό από αυτό που υπηρετούσε. Ήταν 15.000 οι εργαζόμενοι, το 2010-2011, ενώ, αυτήν τη στιγμή, είμαστε 8.300 και διοχετεύουμε και προς τον ΕΟΠΥΥ υπαλλήλους, γιατί παντού έχουμε έλλειψη προσωπικού» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις οφειλές στον ΕΦΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι, τον Δεκέμβριο του 2016, εκδόθηκε απόφαση για την ενοποίηση όλων των οφειλών που ήταν διάσπαρτες στα επιμέρους ταμεία, τα οποία ενοποιήθηκαν στον ΕΦΚΑ. «Εξηγούσα τότε ότι αυτό το κάνουμε, για να διευκολύνουμε την εξωδικαστική ρύθμιση. Επομένως, αθροίστηκαν οι επιμέρους οφειλές σε ένα Ταμείο, πρόκειται, δηλαδή, για άθροισμα των παλιών οφειλών» σχολίασε ο ίδιος.

Όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε ότι, στις 3 Αυγούστου, ανοίγει η πλατφόρμα για όσους έχουν μικτά χρέη, όχι μόνο στην κοινωνική ασφάλιση και στη φορολογική αρχή, αλλά και σε ιδιώτες και τράπεζες, ενώ σημείωσε ότι θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση για το συμβιβασμό οφειλετών προς την κοινωνική ασφάλιση και μόνο. «Είμαστε σε καλή φάση επεξεργασίας της απόφασης» συμπλήρωσε.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών