Τρεις σημαντικές αλλαγές στην έρευνα υδρογονανθράκων | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Τρεις σημαντικές αλλαγές στην έρευνα υδρογονανθράκων

Δημοσίευση: 12:31 μ.μ. | 2/8/17

Επιτάχυνση των διαγωνισμών και των αναθέσεων, ενίσχυση της Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και πιθανή αλλαγή στο μοντέλο παραχώρησης είναι το τρίπτυχο των αλλαγών που προωθεί το ΥΠΕΝ στο θεσμικό πλαίσιο των υδρογονανθράκων και θα παρουσιαστούν αύριο στο ΚΥΣΟΙΠ

Εκτός από τις τρεις βασικές αλλαγές, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης θα προχωρήσει και στην έκδοση των δύο ΚΥΑ που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί η λειτουργία του ταμείου γενεών που είχε δρομολογηθεί επί εποχής Γιάννη Μανιάτη και προβλέπει την αξιοποίηση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για το ασφαλιστικό, κατά το πρότυπο χωρών με προηγμένη πετρελαϊκή βιομηχανία όπως η Νορβηγία.

Πιο συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ σκοπεύει μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρώσει τις αλλαγές στην προκήρυξη των διαγωνισμών και τις διαδικασίες ανάθεσης ώστε να γίνουν πιο σύντομες και να μην δημιουργούνται όπως συνέβη στο παρελθόν σημαντικές καθυστερήσεις.

Ταυτόχρονα προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΔΕΥ, προκειμένου να μπορεί να ενισχυθεί με εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, ιδιαίτερα ενόψει του μεγάλου όγκου έργου που θα κληθεί να βγάλει σε πέρας το επόμενο διάστημα στους νέους διαγωνισμούς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόθεση του υπουργείου να ξεκινήσει το διάλογο με τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να εξεταστεί η αλλαγή του μοντέλου παραχώρησης. Το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει και τις δύο βασικές διαδικασίες που ακολουθούνται διεθνώς, δηλαδή τόσο το lease agreement όσο και το production sharing agreement, ωστόσο οι μέχρι τώρα συμβάσεις έχουν υπογραφεί με το πρώτο. Πλέον η κυβέρνηση θέλει το δημόσιο να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, αλλά και μεγαλύτερο κομμάτι του επενδυτικού ρίσκου. Εδώ βεβαίως απομένει να φανεί στην πράξη το πως θα υποδεχθεί η αγορά τη σχετική συζήτηση. Στο παρελθόν οι σχετικές συζητήσεις που είχαν ανακινηθεί είχαν προκαλέσει σκεπτικισμό με δεδομένο ότι ένα από τα βασικά ζητούμενα της αγοράς είναι η σταθερότητα στο επενδυτικό περιβάλλον.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο ΚΥΣΟΙΠ αύριο ο Γ. Σταθάκης θα προαναγγείλει την υπογραφή των δύο απαιτούμενων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που θα καθορίζουν το χρόνο έναρξης αλλά και το ποσοστό των εσόδων ανά έτος από τα έσοδα των υδρογονανθράκων που θα πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού. Πρόκειται για τον περίφημο Εθνικό Λογαριασμό Αλληλεγγύης Γενεών (ΕΛΚΑΓ) που σύμφωνα με πληροφορίες θα χρηματοδοτεί τον κλάδο σύνταξης του ΕΦΚΑ για τη διασφάλιση των συντάξεων των επόμενων γενεών.

Θοδωρής Παναγούλης

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών