Χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία στο Σκοπιανό | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία στο Σκοπιανό

Δημοσίευση: 9:33 π.μ. | 29/8/17

Ο Κοτζιάς τελικά φαίνεται πως θα μεταβεί στην ΠΓΔΜ την Πέμπτη, σε κίνηση καλής θέλησης, παρά τις τελευταίες προκλήσεις των Σκοπιανών, που θέλουν να παραβιάσουν τη συμφωνία του Βουκουρεστίου

Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται να πραγματοποηθεί η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ την Πέμπτη και ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών κρατούν πολύ χαμηλούς τόνους.

Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι και σήμερα το πρωί δεν υπήρξε ανακοίνωση οτι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή επικρατούσαν δεύτερες σκέψεις για τη σκοπιμότητα της.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων επιθυμεί να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες σε ότι αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαικη Ενωση. Για το λόγο αυτό κινείται ωστε να γίνει αποδεκτή με την προσωρινή της ονομασία στη ΒορειοΑτλαντική Συμμαχία. Αυτό όμως αντιβαίνει στην ενδιάμεση συμφωνία του Βουκουρεστίου.

Με αυτό το σκεπτικό πάντως υπέγραψε σύμφωνο φιλίας με τη Βουλγαρία η οποία αναλαμβάνει την το πρώτο εξάμηνο του 2018 την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαικής Ενωσης.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζαεφ πάντως εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα υπάρξουν νέες ιδέες για το όνομα από τον διαμεσολαβητή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς
Ο ίδιος ο κ. Νίμιτς θεωρεί ότι υπάρχουν μεν ευκαιρίες για λύση, όμως όπως δήλωσε πρόσφτα “πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος”

Πηγές από τα Σκόπια λένε ότι σκοπός της συνάντησης είναι να διερευνυθούν οι προθέσεις και των δύο πλευρών για συμβιβασμό και ότι η επίτευξη προόδου είναι δυναντή μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και πριν από τις προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2019. Αφήνουν μάλιστα αιχμές ότι η Ελλάδα επαιρνε επιχειρήματα για να εμποδίσει την ευρωατλαντική προοπτική από την εθνικιστική υστερία του Γκρούσεφκσι. Θεωρουν τώρα λοιπόν, οι πηγές από τα Σκόπια , ότι οι συνθήκες πλέον έχουν αλλάξει.

Αλεξία Τασούλη

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών