Άγγιξαν τους 15 οι νεκροί από τον ισχυρότερο σεισμό του τελευταίου αιώνα στο Μεξικό | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Άγγιξαν τους 15 οι νεκροί από τον ισχυρότερο σεισμό του τελευταίου αιώνα στο Μεξικό

Δημοσίευση: 2:39 μ.μ. | 8/9/17

Σε τουλάχιστον 15 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 8,1 βαθμών που σημειώθηκε την νύκτα στα ανοικτά των νότιων ακτών του Μεξικού, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας

Από το σεισμό προκλήθηκαν επίσης σοβαρές ζημιές σε περιοχές του νότιου Μεξικού. Στη Χουτσιτάν, στην Πολιτεία Οαχάκα, μέρος του δημαρχείου, ένα ξενοδοχείο, ένα μπαρ και άλλα κτίρια μετατράπηκαν σε ερείπια.

Η δόνηση ήταν ισχυρότερη απ' ό,τι ο καταστροφικός σεισμός του 1985 που είχε ισοπεδώσει τμήματα της Πόλης του Μεξικού και είχε στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

«Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό εδώ και έναν αιώνα», δήλωσε ο μεξικανός πρόεδρος, Ενρίκε Πένια Νιέτο μιλώντας από το εθνικό κέντρο πρόληψης καταστροφών.

«Δυστυχώς, υπάρχουν αναφορές ότι έχουν πεθάνει άνθρωποι. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου προς τις οικογένειές τους» πρόσθεσε.


Όπως είπε ο ίδιος, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρισμό μετά τον σεισμό, αλλά η βλάβη έχει αποκατασταθεί τώρα σε 800.000 σπίτια. Παράλληλα, ζήτησε από τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να ελέγξουν τις παροχές φυσικού αερίου καθώς και τους τοίχους και τους κίονες.

Μετά τον ισχυρό σεισμό το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως ένα τσουνάμι που θα μπορούσε να φτάσει και τα τρία μέτρα πιθανότατα να έπληττε τις παραθαλάσσιες περιοχές. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Μεξικού καθησύχασε λίγο αργότερα τους κατοίκους λέγοντας πως «ο κίνδυνος τσουνάμι στις ακτές Chiapas δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο. Δεν είναι πολύ μεγάλο, δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία».

Τα σχολεία σε ορισμένες πόλεις του Μεξικού θα παραμείνουν κλειστά μέχρι οι εμπειρογνώμονες να καθορίσουν το μέγεθος των ζημιών.


Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του και εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους όταν ήχησε ο συναγερμός για σεισμό, που σημαίνει επικείμενη δόνηση.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στον Ειρηνικό, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. sτα ανοικτά της Πολιτείας Τσιάπας, σύμφωνα με το USGS.
πηγή

Σχετικές ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών