Δεύτερη μέρα της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα - Τι προσδοκά το Μαξίμου | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Δεύτερη μέρα της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα - Τι προσδοκά το Μαξίμου

Δημοσίευση: 8:36 π.μ. | 8/9/17

Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, με το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου να είναι και σήμερα πυκνό

Ειδικότερα, στις 10 το πρωί ο Εμανουέλ Μακρόν θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ενώ στις 11.45 θα επισκεφθεί, μαζί με τη σύζυγό, τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.

Στις 12 το μεσημέρι ο κ. Μακρόν θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν της γαλλικής κοινότητας, ενώ στις 13.30 θα παρακαθίσει σε γεύμα με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Θα ακολουθήσει συνάντησή του με εκπροσώπους ελληνικών και γαλλικών ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 4 το απόγευμα.

Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες θα συναντηθούν με τον Μακρόν

Η λίστα με τις επιχειρήσεις που θα δώσουν το «παρών» στη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο:

1 Aegean Airlines

2 Aiglon

3 Alpha Bank

4 Apivita

5 Archirodon

6 Athens Medical Group

7 Athens Stock Exchange (Χρηματιστήριο Αθηνών)

8 Athens Water Supply & Sewerage Com (ΕΥΔΑΠ)

9 Attica Bank

10 British American Tobacco Hellas

11 Copelouzos Group

12 Corallia Clusters Initiative

13 Creta Farms

14 Dogma Gourmet

15 ELPEN (Panhellenic Association of Paharmaceutical Industries)

16 Eurobank

17 FF Group

18 Forthnet S.A.

19 Gek Terna Group of Companies

20 Greek Tourism Confederation (SETE)

21 Hellenic Corporation of Assets and Participations (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας)

22 Hellenic Petroleum S.A. (ΕΛΠΕ)

23 Inasco

24 Innoetics

25 Intracom Holdings S.A.

26 Intrakat

27 J&P Avax

28 Kampakas S.A.

29 Korres

30 Marfin Investment Group

31 Papastratos

32 Prisma Electronics

33 Profile Software

34 Public Power Corporation (ΔΕΗ)

35 Raycap

36 Raymetrics

37 SEPE

38 SEV - Hellenic Federation of Enterprises

39 Temes

40 Theon Sensors

41 Thessaloniki Port Authority S.A.

42 Thrace Group

43 Union of Greek Shipowners (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών)

44 Viohalco S.A. (VIO)

45 Vodafone

46 Workable

47 Warply-Exports Manager

48 Hellenic Community in Paris (Ένωση Ελλήνων Παρισίων)

49 International Business Services

50 Enterprise Greece

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι οι τοποθετήσεις του κ. Μακρόν για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα και χωρίς νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ, είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει στην οριστική υπέρβαση της ελληνικής κρίσης.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι η στρατηγική του κ. Μακρόν για δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρώπης περνά μέσα από την οριστική επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

Οι ίδιοι κύκλοι στέκονται στη δήλωση του Γάλλου προέδρου ότι για πρώτη φορά υπάρχουν θετικά σημάδια στην Ελλάδα και υπογραμμίζουν «την έμφαση που έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στην ανάγκη να διευθετηθεί οριστικά και το θέμα του χρέους».

Κατά τους ίδιους κύκλους, η ευρωπαϊκή ατζέντα του κ. Μακρόν παρουσιάζει «συγκλίσεις με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για εμβάθυνση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη». Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι αυτή η ατζέντα είναι προνομιακή για την κυβέρνηση.

Σήμερα η κυβέρνηση επιθυμεί μία «ουσιαστική συζήτηση με τους επενδυτές για να ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο και ο τρίτος πυλώνας» της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Στα ελληνικά μίλησε ο Μακρόν από την Πνύκα - Θέλουμε η Ευρώπη να ζήσει

Ο Εμανουέλ Μακρόν, από τον λόφο της Πνύκας γιμίλησε για το μέλλον της Ευρώπης, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε την έκπληξη και μίλησε στα ελληνικά, δείχνοντας τις γνώσεις του στην ελληνική φιλολογία και την αγάπη του για τα ελληνικά γράμματα.

«Σε αυτό το μέρος οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω τον λόγο εδώ στο ίδιο μέρος ενώπιον σας, το ξέρω, είναι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο,. Γι' αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις Αρχές αλλά ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που με κάλεσε να μιλήσω από εδώ!» είπε σε άψογα ελληνικά ο Γάλλος πρόεδρος και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

«Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε επικαλούμενος τον Περικλή και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης».

«Πώς είναι δυνατόν να ασχολείται η Ευρώπη με όλες τις πτυχές της καθημερινότητας χωρίς να ακούει τους πολίτες;», διερωτήθηκε ενώ τόνισε ότι «θέλουμε η Ευρώπη να ζήσει», αλλά και ότι η καθημερινή λειτουργία της Ευρώπης, πρέπει να γίνει περισσότερο δημοκρατική. «Κυριαρχία, Δημοκρατία, Πολιτισμός: αυτές τις τρεις ελπίδες θέλω να προσφέρω τους νέους της Ευρώπης», τόνισε.

Ο κ. Μακρόν επεσήμανε ότι η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά την Ευρώπη. «Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης», τόνισε.

Ξεκινώντας την ομιλία του στα ελληνικά, σημείωσε ότι πριν από 2.500 χρόνια οι Έλληνες επινόησαν τη Δημοκρατία. «Είναι πολύ μεγάλο προνόμιο να μιλώ εδώ», συμπλήρωσε ενώ ευχαρίστησε -επίσης στην ελληνική γλώσσα- τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση να μιλήσει στον λόφο της Πνύκας. Συνεχίζοντας την ομιλία του στα γαλλικά, ο κ. Μακρόν επεσήμανε ότι στον λόφο της Πνύκας επινοήθηκε η δημοκρατία και το σύγχρονο κράτος, ενώ προειδοποίησε στην Ευρώπη σήμερα, η κυριαρχία και η εμπιστοσύνη απειλούνται.

Ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκε στην ανάγκη επανεκκίνησης της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι οι ιδρυτές της δημιούργησαν έναν χώρο ειρήνης και ελευθερίας. «Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που θα αναλάβει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης», διαμήνυσε και συμπλήρωσε πως η άλλη λύση που προτείνει, είναι η ανάκαμψη που θα βασίζεται σε αυστηρή κριτική.

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή κυριαρχία». Όπως είπε, η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από τα κράτη – έθνη. «Κοιτάξτε την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία. Σήμερα όλα αμφισβητούνται. Απέναντι στις νέες απειλές και την οικονομική κρίση ποια είναι η προστασία; Είναι δυνατόν να προστατευτεί ένα κράτος μόνο του; Η σωστή κλίμακα για να προστατευτούμε είναι η Ευρώπη», εξήγησε.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι με την Ευρώπη των νέων συμμαχιών θα εξαλειφθεί η τρομοκρατία, η οποία -όπως είπε- «ένα πράγμα περιμένει, να μικρύνουμε και να φοβηθούμε».

Ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι «πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα. Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτοί που τα είπαν». «Τι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας εδώ και 10 χρόνια; Λιτότητα και ανεργία», συνέχισε ο κ. Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι «τους είχαμε υποσχεθεί πως θα ζήσουν εξίσου καλά και στην Ελλάδα και όχι μόνο αν φύγουν στη Γερμανία και τη Γαλλία».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποτυχία της Ευρώπης είναι μία αποτυχία δημοκρατίας. «Αυτό που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι τυχαίο. Ο βρετανικός λαός εκφράστηκε, είπε δεν θέλω μία Ευρώπη που ζητεί θυσίες και δεν αποφέρει τίποτα», παρατήρησε.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία ο οδικός χάρτης που θα προτείνει για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας να μην είναι μία συνθήκη η διαπραγμάτευση της οποίας θα γίνει πίσω από κλειστές πόρτες. «Να γίνει διαβούλευση έξι μηνών σε όλα τα μέλη με τη συμμετοχή των πολιτών», διευκρίνισε. Όπως είπε, θα ήθελε ευρωπαϊκούς εκλογικούς καταλόγους στις επόμενες Ευρωεκλογές.

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στον λόφο της Πνύκας, τον τόπο που επικράτησε ο διάλογος και η εποικοδομητική κριτική», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος και δήλωσε πως επιθυμεί το πρώτο εξάμηνο του 2018 «να επανέλθουμε στην ουσία αυτού που επινοήθηκε εδώ». «Και μετά από έξι μήνες να γίνει η σύνθεση των προτάσεων και να φτάσουμε σε μία νέα Ευρώπη για τα επόμενα 10 - 15 χρόνια», πρόσθεσε και τόνισε ότι θα επανέλθουμε σε κλίμα εμπιστοσύνης μέσω του πολιτισμού και όχι μέσα από κανόνες.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι «όποιοι κι αν είμαστε και από όπου και αν προερχόμαστε, το θαύμα αυτού του λόφου μας ανήκει, μας εμπνέει. Ο Παρθενώνας είναι ένας καθρέφτης. Αναγνωρίζουμε όλοι τον εαυτό μας». Τόνισε εξάλλου ότι «υπάρχει μία κρυφή Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά όλων των δυτικών ανθρώπων» και επανέλαβε ότι μας ενώνει το ευρωπαϊκό πρότυπο και ο πολιτισμός. «Θα πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα μία ευρωπαϊκή συνέλευση για τον πολιτισμό» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει αυτή η συνέλευση να ξεκινήσει από την Αθήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος «έκλεισε» την ομιλία του στην Πνύκα με στίχους του Γιώργου Σεφέρη.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών