Επιμένει το ΔΝΤ σε νέο έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, αλλά όχι σε νέα μέτρα | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Επιμένει το ΔΝΤ σε νέο έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, αλλά όχι σε νέα μέτρα

Δημοσίευση: 7:31 μ.μ. | 14/9/17

Επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη ανάγκη να πραγματοποιηθεί έλεγχος στα «βιβλία των ελληνικών τραπεζών» (το λεγόμενο Asset Quality Review)

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις μιλώντας πριν από λίγο στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης,ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο είναι απαραίτητα τα «asset quality review» για τις
ελληνικές τράπεζες, απάντησε ότι πρόκειται για σημαντικό στοιχείο, που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ παρέπεμψε στην απόφαση του Ιουλίου που σημείωνε ότι «οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των επικαιροποιημένων asset quality review και stress tests, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος».

Προσέθεσε ότι ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι στην παρούσα φάση τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ σε συνεργασία με αντίστοιχα κλιμάκια των υπολοίπων δανειστών βρίσκεται στην Αθήνα και συγκεντρώνει στοιχεία προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την έλευση των επικεφαλής των «θεσμών».

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ τόσο από το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν όσο και από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ μετέχει στο πρόγραμμα κατόπιν αιτήματος που έχει υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές με τις οποίες βρίσκεται σε συνεργασία.

Υπογράμμισε ότι το Ταμείο έχει εργαστεί όλα αυτά τα χρόνια με «σοβαρότητα και αφοσίωση» για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος. Συμπλήρωσε δε ότι το ΔΝΤ δεν απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα πλην εκείνων που έχουν συμφωνηθεί.

«Οι παράμετροι και οι δεσμεύεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν με διαφάνεια ανακοινωθεί. Δεν γνωρίζω κάτι για πρόσθετες απαιτήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Τέλος ο Ραις δεν προσδιόρισε το χρόνο για την επίσημη επίσκεψη της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών