Γαλλική ασπίδα απέναντι στο ΔΝΤ | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Γαλλική ασπίδα απέναντι στο ΔΝΤ

Δημοσίευση: 7:41 μ.μ. | 7/9/17

Τσίπρας - Μακρόν μαζί κατά του ΔΝΤ: Ο Γάλλος Πρόεδρος διεμήνυσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα χωρίς νέους όρους από το Ταμείο και τάχθηκε υπέρ της αντικατάστασης του Ταμείου από ένα ευρωπαϊκό θεσμό όπως ο ΕΜΣ

Απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσέφερε ο Γαλλος Προέδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση τους.

Ο Μακρόν στάθηκε δίπλα στον Τσιπρα και κυριολεκτικά αλλά και πολιτικά, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς το Ταμειο αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους με την απάντηση που έδωσε στην ερώτηση του συντάκτη του News 24/7 και του Ραδιοφώνου 24/7 Γιώργου Μελιγγώνη.

Ειδικότερα το ερώτημα ήταν, ανεξαρτήτως του εάν το ΔΝΤ θα δείξει καλή πίστη όπως είχε ζητήσει νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος στις δηλώσεις του, ποια είναι η θέση της Ελλάδας και της Γαλλίας για το ρόλο του ΔΝΤ στη νεά αρχιτεκτονική της Ευρωπης.

"Δε νομίζω ότι είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει όπως έγινε τότε. Η αξιοπιστία και η εθνική κυριαρχία της Ευρώπης είναι κάτι που πάσχει. Και αυτό βασίζεται κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαικών κρατών, μεταξύ των ευρωπαικών θεσμών και των κρατων", είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

"Το ΔΝΤ είναι σημαντικός θεσμός, όμως δεν είναι ρόλος του να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκα θέματα. Ελπίζω από τον Ιανουάριο του 2018 θα βρεθεί τρόπος ώστε να ενδυναμωθουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά και η αλληλεγγύη να συνεχίσει να επικρατεί κάτι που θα οδηγήσει μοιραία στην ελάφρυνση του ελληνικού χρεους. Πιστεύω ότι η θέση του ΔΝΤ σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα πρεπει να γίνει καλή τη πίστη και χωρίς νεους όρους και προυποθέσεις. Εάν υπάρξουν διαφωνίες θα πρέπει να δουμε πως θα ξεπεραστουν τα προβλήματα", συνέχισε ο κ.Μακρόν, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία του Μαξιμου με τη στήριξη που προσέφερε και όσον αφορά στο αίτημα ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης χωρίς άλλα προβλήματα και χρονοτριβή.

"Δεν πρέπει να κουράζουμε τους υπουργούς μας ολη νύχτα για να βρουμε ποιο είναι το ποσοστό ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα τρία χρονια. Ακόμη και για τη Γαλλία δεν ξέρουμε", σχολίασε μάλιστα σκωπτικά ο Γάλλος Πρόεδρος, αναφερόμενος βέβαια στις ατέρμονες συνεδριάσεις του Eurogroup το 2015 και στις μόνιμες διαφωνίες Ταμείου- ευρωπαϊκών θεσμών για τα νούμερα.
"Εχουμε ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας. Ας λειτουργήσουμε ευρωπαϊκά", κατέληξε ο κ.Μακρόν.


Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών