Γιούνκερ: Οι Έλληνες απέδειξαν ότι έχουν απίστευτο κουράγιο | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Γιούνκερ: Οι Έλληνες απέδειξαν ότι έχουν απίστευτο κουράγιο

Δημοσίευση: 9:43 π.μ. | 14/9/17

Η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης ήταν το πιο δύσκολο θέμα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην πολιτική του καριέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανέφερε ο ίδιος σε έναν κλειστό κύκλο 6 δημοσιογράφων από μεγάλα μέσα της Ευρώπης τα οποία επέλεξε για να δώσει συνέντευξη (μεταξύ των οποίων το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων), μετά τη χθεσινή του ομιλία για την κατάσταση της Ευρώπης

«Πρέπει να πούμε ότι οι Έλληνες απέδειξαν ότι έχουν απίστευτο κουράγιο. Κυρίως η πλευρά η πιο φτωχή της ελληνικής κοινωνίας. Όταν ήμουν πρόεδρος στο Eurogroup, λιγότερο τώρα, τηλεφώνησα με διάφορες ευκαιρίες σε φίλους στην Ελλάδα. Μίλησα με την κυβέρνηση αλλά κυρίως θέλησα να μάθω την ατμόσφαιρα και το κλίμα στους δρόμους. Στα φαρμακεία, στα μαγαζιά, στις κλινικές και οι ελληνικές αρχές στο σύνολο τους απαντούσαν ότι αφήνουμε τις μεταρρυθμίσεις για αργότερα. Θα ήταν λιγότερο οδυνηρές αν προχωρούσαν την στιγμή που έπρεπε. Χρειαζόταν μεγαλύτερο κουράγιο για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ζώνη ευρώ από εκείνο που χρειαζόταν η ίδια η Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με την σχέση δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης και πως μπορεί αυτή να έρθει στην Ελλάδα χωρίς μεγάλες επενδύσεις, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στις ευκαιρίες που δίνονται. «Πρόσφερα εγώ ο ίδιος στην Ελλάδα 35 δισεκατομμύρια για να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που θα ευνοούσαν την απασχόληση. Οι Έλληνες έβαλαν έναν ορισμένο χρόνο για να απορροφήσουν αυτούς τους πόρους. Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες και σωστές κινήσεις, πρέπει να το πούμε, μετά από όσα έγιναν όμως για να εξασφαλισθεί η παραμονή της χώρας στην ζώνη του ευρώ. Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές που έρχονται στην μνήμη μου για την πολιτική βούληση σε μια εποχή που ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ από εκείνους που ήθελαν με οποιοδήποτε τίμημα να παραμείνει. Και για την κατάσταση της Ελλάδας έχω πλήρη επίγνωση», τόνισε.

Αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα της Τουρκίας, σχολιάζοντας ότι η χώρα έχει απομακρυνθεί πολύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και επανέλαβε ότι «οι δημοσιογράφοι ανήκουν στα γραφεία σύνταξης, όχι στις φυλακές. Ο χώρος τους είναι εκεί που επικρατεί η ελευθερία έκφρασης».

Σχολιάζοντας την στάση του Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προκλήσεις: «Δεν θα δεχθώ ποτέ από ορισμένους πολιτικούς να προσβάλλουν άλλες χώρες της Ευρώπης και τους ηγέτες τους λέγοντας είστε όλοι ναζί και ρατσιστές», υπογράμμισε.

Έχω την αίσθηση, σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι κάποιοι στην Τουρκία επιθυμούν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Εκπλήσσομαι, συνέχισε, που δεν χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, ούτε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και εκτίμησε ότι όλα αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Σχετικά με το πάγωμα των διαπραγματεύσεων όπως έχει ζητήσει το Ευρωκοινοβούλιο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει στην Τουρκία να απογοητευτούν αυτοί που στρέφονται αληθινά προς την Ευρώπη και να γλιστρήσει η Τουρκία προς αραβικές κατευθύνσεις.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών