Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Ήλιδας μετά τις πυρκαγιές | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Ήλιδας μετά τις πυρκαγιές

Δημοσίευση: 2:27 μ.μ. | 26/9/17

Λιμοκτονούν τα κοπάδια - Οι φλόγες άφησαν πίσω μόνο καμένη γη

Αντιμέτωπα με την πείνα βρίσκονται πλέον τα κοπάδια των κτηνοτρόφων των πυρόπληκτων περιοχών του δήμου Ήλιδας στην Ηλεία, καθώς δεν υπάρχει ακόμη ανταπόκριση από την πολιτεία για ενίσχυση με ζωοτροφές.

Ενάμιση μήνας έχει περάσει από την εκδήλωση των πυρκαγιών στην Ανάληψη, το Περιστέρι, την Δαφνιώτισσα και το Κρυονέρι και αυτό που έμεινε πίσω είναι καταστροφή και αβεβαιότητα για το μέλλον.

Καμένες δασικές εκτάσεις, καμένα ελαιόδενδρα, σταφίδες, καλλιέργειες, καμένη βλάστηση. Και όμως, η εικόνα είναι πραγματική και οι συνέπειες τραγικές. Οι κτηνοτρόφοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση, αφού δεν έμεινε τίποτα για να ταΐσουν τα ζώα τους, και όσο περνούν οι ημέρες η κατάσταση χειροτερεύει.

Εάν δεν βρεθεί λύση άμεσα τα ζώα θα πεθάνουν από ασιτία όπως τονίζουν, αφού οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν πλέον να καταβάλουν δυσβάσταχτο έξοδο της αγοράς σανού. Οι καμένες εκτάσεις θυμίζουν κρανίου τόπο, βλάστηση δεν υπάρχει ούτε για δείγμα και οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι να κρατούν τα πρόβατά τους κλεισμένα στις στάνες γιατί δεν υπάρχει τίποτα να φάνε στην ύπαιθρο.

Όλο αυτό το διάστημα αναγκάζονται και προμηθεύονται σανό και καλαμπόκι πληρώνοντας από την τσέπη τους, όμως αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν και κάποιοι λένε ότι θα αναγκαστούν να αφήσουν τα κοπάδια τους ελεύθερα, με ότι συνέπειες έχει αυτό, αφού με μαθηματική ακρίβεια τα ζώα θα πεθάνουν από ασιτία.

Ακόμη και εάν δεν πεθάνουν όμως, οι επιπτώσεις που υφίστανται αυτή τη στιγμή τα κοπάδια είναι μεγάλες. Η τροφή τους είναι λιγοστή και σε λίγο δεν θα υπάρχει καθόλου και αυτό συνεπάγεται, για τα ζώα που θα απομείνουν, μη φυσιολογική ανάπτυξη και παραγωγή μικρότερων ποσοτήτων γάλακτος.

Από την πρώτη στιγμή τέθηκε το πρόβλημα στην πολιτεία, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Το χρηματικό ποσό που απαιτείται για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, είναι κάτι παραπάνω από 50.000 ευρώ. Δώδεκα κτηνοτρόφοι στις περιοχές της Ανάληψης, του Γερακίου και της Δαφνιώτισσας με 1500 περίπου ζώα, τα οποία αυτή τη στιγμή λιμοκτονούν αφού οι αρμόδιοι τα άφησαν στην τύχη τους όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

Όπως καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Ανάληψης, στην πρώτη συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλο, δεν βρήκαν ανταπόκριση αφού η απάντηση που τους δόθηκε ήταν ότι δεν υπάρχει σχετικός κωδικός στην Περιφέρεια για αγορά ζωοτροφών. Στην συνέχεια αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος παρενέβη τηλεφωνικά στον αρμόδιο υφυπουργό και απέστειλε και έγγραφο αίτημα σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, πατά ταύτα λύση δεν έχει δοθεί ακόμη.

Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν άλλη αντοχή, χρήματα για να αγοράσουν ζωοτροφές δεν υπάρχουν και εάν δεν μεριμνήσει άμεσα η πολιτεία για να δώσει λύση, τότε οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες και για τους ίδιους και για την τοπική οικονομία.

Σχετικό ψήφισμα έχει εκδώσει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, με το οποίο απαιτεί να ενισχυθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι με ζωοτροφές.πηγή

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών