«Ήταν στραβός ο γιαλός» και όχι υπερκοστολογημένη η εξέταση για τον Σαλμά | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

«Ήταν στραβός ο γιαλός» και όχι υπερκοστολογημένη η εξέταση για τον Σαλμά

Δημοσίευση: 11:39 π.μ. | 14/9/17

Μετά τις πολύκροτες αποκαλύψεις του υποδιοικητή του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, στη χθεσινή συνεδρίαση, σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή καταθέτει ο κύριος πρωταγωνιστής του καραμπινάτου -όπως πολλοί βουλευτές το χαρακτηρίζουν- σκανδάλου, Μάριος Σαλμάς

Ως γνωστόν, το Δεκέμβριο του 2014 ο τότε υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, υπογράφει μαζί με τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, Λεωνίδα Γρηγοράκο, την εξομοίωση του κόστους της διαγνωστικής αρθροσκόπησης με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, με την εξέταση να φτάνει στο δυσθεώρητο ποσό των 1.500 ευρώ. Η υπουργική απόφαση δεν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, ενώ δεν τηρήθηκε το γράμμα του νόμου με την συνυπογραφή λοιπών αρμοδίων υπουργών, καθώς απαιτείται συνυπογραφή των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών. Εξού και η συγκεκριμένη απόφαση ανακλήθηκε στις 31/8/2017 από το υπ. Υγείας, με τον Αντώνη Μπαλωμενάκη, πρόεδρο της Επιτροπής, να ανακοινώνει αστικές αγωγές για την αποζημίωση του Δημοσίου, με δεδομένο πως προέκυψε ζημία του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 1.500 ευρώ.

Το ποσό αυτό προήλθε από τα 550 παραπεμπτικά που έβγαλε ο κ. Σαλμάς για την εν λόγω εξέταση, με την ιατρική πράξη να πραγματοποιείται στο διαγνωστικό κέντρο που συστεγάζεται με το γραφείο του και ανήκει στον γαμπρό και τη σύζυγό του.

Οι χθεσινές αποκαλύψεις

Κατά την εξέταση του κ. Γεωργακόπουλου ήρθαν στην επιφάνεια νέες πτυχές για την υπόθεση, καθότι ο πρώην αν. υπουργός Υγείας φέρεται να μεθόδευσε την υπογραφή σύμβασης του διαγνωστικού κέντρου που ανήκει σε συγγενείς του με τον ΕΟΠΥΥ., δίνοντας το «παρών» στην εσωτερικού τύπου συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με φορείς του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ υπογράμμισε περαιτέρω πως απαγορεύεται η συστέγαση του διαγνωστικού κέντρου με το ιατρείο του κ. Σαλμά, αφήνοντας αιχμές για τις σχετικές αποφάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που έδωσε βεβαίωση λειτουργίας στην εταιρία.

Αποκάλυψε δε, πως το εν λόγω διαγνωστικό κέντρο έχει καταβάλλει ποσά που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ χωρίς καμία αιτία που να δικαιολογεί τις καταθέσεις χρημάτων. Ειδικότερα, ο κ. Γεωργακόπουλος επικαλέστηκε σχετικό έγγραφο από την αρμόδια λογιστική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το οποίο έχουν γίνει τρεις καταθέσεις «χωρίς επονομαζόμενη αιτιολογία».

Η τοποθέτηση 

Με αυτοαναφορικές αναδρομές για την πολιτική του συνδρομή στην πάταξη της διαπλοκής στο χώρο της Υγείας και το κοινωφελές του έργο ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Μάριος Σαλμάς. Πιο συγκεκριμένα, άρχισε με την πολιτική του συνεισφορά -κυρίως κατά την υπουργική του θητεία, διηγούμενος παράλληλα τις δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει σε ασθενείς αλλά και ότι διδάσκει άνευ αντιτίμου στο Πανεπιστήμιο.

Αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πώς μάθατε για τη Νovartis που ήταν και η αφορμή για την εξεταστική;», ενώ πρόσθεσε πως επί θητείας του στο υπουργείο Υγείας μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη.

Για το θέμα των αρθροσκοπήσεων, χαρακτήρισε συκοφαντικό το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ που ανέδειξε το θέμα και συμπλήρωσε πως η υπόθεση εξετάζεται όπως κάθε περίπτωση που φέρεται να προκλήθηκε ζημία για το δημόσιο. Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως αυτός ήταν και ο λόγος που προκλήθηκε η εισαγγελική έρευνα, προσθέτοντας πως κανένας άλλος φορέας του Δημοσίου δεν έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του.

Απειλές

Τα αίματα «άναψαν» όταν ο εξεταζόμενος προειδοποίησε πως αν δεχτεί ερωτήσεις που τον θίγουν ή ακούσει αξιολογικές κρίσεις που τον μειώνουν θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγές αν δεν ανακαλεστούν όσα τον προσβάλλουν. Τα λεγόμενα του Μάριου Σαλμά εξελήφθησαν ως απειλή από τα μέλη της πλειοψηφίας, με την αντίδρασή τους να εκφράζουν οι κ.κ. Λάππας, Καββαδία και Μορφίδης. «Να καταθέσετε όσες αγωγές θέλετε» αντέτεινε σε έντονο ύφος ο Σπύρος Λάππας, με τον Αντώνη Μπαλωμενάκη να παρεμβαίνει για να κατευνάσει τα πνεύματα.

Ο εξεταζόμενος υποστήριξε πως δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο και πως το ιατρείο -που κατά τα λεγόμενά του δεν έχει καμία σχέση με τον ίδιο- έλαβε το ποσό των 276.458 ευρώ για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις και πως το ποσό των 825.000 ευρώ ζημίας του Δημοσίου δεν ισχύει. Εν συνεχεία, ο κ. Σαλμάς αποφάσισε να κάνει παρουσίαση ιατρικών οργάνων αλλά και γραφημάτων για την εξέταση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, προκαλώντας αμηχανία στα μέλη της Επιτροπής γιατί παρουσίαζε όλων των ειδών τις ιατρικές βελόνες που χρησιμοποιούνται.

Φταίνε τα ΚΕΝ

«Πιστεύετε ότι η κοστολόγηση ήταν σωστή;» ρώτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, με τον μάρτυρα να απαντά πως πιστεύει ότι ήταν λάθος η καινούρια κοστολόγηση από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή και πως εν ολίγοις ήταν λάθος η κοστολόγηση μέσω των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων. Ο κ. Σαλμάς υποστήριξε δε, ότι ούτε η θεραπευτική αρθροσκόπηση απαιτεί νοσηλεία, επικαλούμενος έγγραφα και μελέτες από ορθοπεδικές ακαδημίες των ΗΠΑ για να στηρίξει το επιχείρημά του.

Σχετικά με τις σφοδρές αντιρρήσεις από υπηρεσίες υπουργείου για το ότι δεν μπορεί να κοστολογηθεί με ΚΕΝ μία ιατρική πράξη σε ιδιωτικό ιατρείο και το κατά πόσο πάσχει από άποψη νομιμότητα, ο εξεταζόμενος αποκρίθηκε παρουσιάζοντας το σχήμα διακυβέρνησης επί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, καθότι ισχυρίστηκε πως ο εκάστοτε υπουργός Υγείας θα μπορούσε να έχει ανακαλέσει την απόφαση του ΚΕΣΥ χωρίς την γνωμοδότηση του. «Νόμο κάνεις και το καταργείς το ΚΕΣΥ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλμάς, με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλο, να παρεμβαίνει κριτικάροντας τα λεγόμενα του μάρτυρα: «Μπορεί να καταργήσει το ΚΕΣΥ για πλάκα...».

Για τη σχέση που έχει με το διαγνωστικό κέντρο που βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με το γραφείο του είπε αρχικά ότι «συστεγάζονται», ενώ έπειτα διευκρίνισε πως είναι συγγενείς του οι μέτοχοι του διαγνωστικού και ειδικότερα πρόκειται για την γυναίκα του και για τον γαμπρό του που έχει παντρευτεί την πρώτη του ξαδέρφη. Όσον αφορά το αν είναι σύννομο να συστεγάζεται το ιατρικό του γραφείο με το διαγνωστικό κέντρο, δεν απάντησε ευθέως αλλά επέρριψε ευθύνες για λανθασμένους χειρισμούς από τον ΕΟΠΥΥ. Σε αυτό το σημείο χρησιμοποιώντας εκ παραδρομής ά πληθυντικό για το διαγνωστικό κέντρο θέλησε να εξηγήσει και το λόγο που παραβρέθηκε στην εσωτερικού τύπου διαδικασία με φορείς του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας για σύναψη σύμβασης με το διαγνωστικό κέντρο των συγγενών του. Η αιτιολογία του κ. Σαλμά ήταν πως οι κατευθύνσεις που έπαιρνε από τον ΕΟΠΥΥ άλλαζαν συνεχώς και πως έδωσε το «παρών» για να εκφράσει την αγανάκτηση των μετόχων, οι οποίοι συμπτωματικά είναι και συγγενείς του.

Ακολούθησαν διενέξεις μεταξύ του μάρτυρα και του κ. Παπαχριστόπουλου σχετικά με το αν είναι αντιπρόσωπος της εταιρίας με το ιατρικό μηχάνημα, με τον κ. Σαλμά να το αρνείται, προκαλώντας τον βουλευτή των ΑΝΕΛ να αποδείξει τα λεγόμενά του. Σε εκείνο το χρονικό σημείο η διαδικασία βγήκε από την κανονική της ροή, με πολλούς βουλευτές να παρεμβαίνουν για να τοποθετηθούν.

Όσον αφορά τα παραστατικά που έχουν την υπογραφή του και ως γνωματεύων αλλά και ως εκτελών ιατρός, ο κ. Σαλμάς εξέφρασε την άποψη πως πρόκειται για καθόλα σύννομη πράξη, παραθέτοντας το παράδειγμα της πρακτικής που ακολουθούν οι καρδιολόγοι. Επ' αυτού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μορφίδης, πετάχτηκε υποστηρίζοντας πως ο μάρτυρας δεν έπρεπε να εκτελεί την εξέταση. «Άρα μου λέτε ότι κακώς έγινε η εκκαθάριση από τον ΕΟΠΥΥ» είπε αναφερόμενος για τα ποσά που πληρώθηκαν για τις εξετάσεις που διεκπεραιώθηκαν στο συνεργαζόμενο μαζί του ιατρείο, με τον κ. Μορφίδη να συμφωνεί. «Είμαι απόλυτος. Επιτρέπεται» επανήλθε τότε ο κ. Σαλμάς. «Ο καρδιολόγος έχει άδεια να εκτελεί στο ιατρείο του εσείς δεν είχατε» ήταν η αποστροφή του κ. Μορφίδη.

Αναφορικά με τις 165 εγγραφές στο ίδιο πρόσωπο, δηλαδή ατόμων που φέρονται να έκαναν την ίδια εξέταση και στα δύο γόνατα, ο κ. Σαλμάς απάντησε πως είναι κάτι που γίνεται, αφού όταν έρχονταν νησιώτες στο γραφείο του και του το ζητούσαν, δεν μπορούσε να τους αρνηθεί και να τους εξαναγκάσει να γυρίσουν στον τόπο τους μέχρι να κάνει και την εξέταση στο άλλο γόνατο.

«Ναί ή όχι;»

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα από τον Σπύρο Λάππα, οι απαντήσεις του κ. Σαλμά χαρακτηρίζονταν από μακρηγορία άνευ ουσίας. Ενδεικτικό παράδειγμα ήταν η τελευταία ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για το αν ήταν υπερβολικό το ποσό κοστολόγησης της εξέτασης, ζητώντας από τον εξεταζόμενο να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι. Ο Μάριος Σαλμάς όχι μόνο δεν έκανε αυτό, αλλά ξεκίνησε την αναδρομή για την κατάρτιση των τιμών των ΚΕΝ, φτάνοντας στο συμπέρασμα πως Βορίδης και Σκανδαλάκης δεν ευθύνονται σε τίποτα, αφού το μόνο που έκαναν ήταν να αντιστοιχίσουν την εξέταση με το ΚΕΝ. Τότε, προκλήθηκε δυσφορία στα μέλη της ψηφοφορίας για το εύρος της απάντησης που θα μπορούσε να απαντηθεί μονολεκτικά. Σε εκείνο το σημείο, ο πρόεδρος, Αντώνης Μπαλωμενάκης, παρενέβη, τονίζοντας πως η διαδικασία δεν βαίνει με ομαλό τρόπο επειδή δεν παρέχονται ευθείες απαντήσεις από τον μάρτυρα. «Δεν θα αερολογούμε εδώ πέρα» είπε χαρακτηριστικά, με τους βουλευτές της ΝΔ να εξανίστανται για απόπειρα επιρροής του εξεταζόμενου. «Ήταν στραβός ο γιαλός», ήταν η πιο ξεκάθαρη απάντηση που μπόρεσε να δώσει ο κ. Σαλμάς.

του Άγγελου Προβολισιάνου

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών