Ελληνική Εταιρεία Logistics: Θετικές οι παρεμβάσεις ΑΑΔΕ και Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ελληνική Εταιρεία Logistics: Θετικές οι παρεμβάσεις ΑΑΔΕ και Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων

Δημοσίευση: 2:55 μ.μ. | 11/10/17

Η ΕΕL βλέπει μείωση της γραφειοκρατίας, του κόστους αδειοδότησης και του λειτουργικού κόστους των φορολογικών αποθηκών

Με πολύ θετικό τρόπο είδε ο κλάδος των Logistics τις αποφάσεις της ΑΑΔΕ και της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, μετά και τις σχετικές παρεμβάσεις του ΣΕΒ και της Ελληνικής Εταιρίας Logistics, με τις οποίες επιτυγχάνονται σημαντικές εξοικονομήσεις στη λειτουργία των φορολογικών αποθηκών.

Συγκεκριμένα, η ΕΕL βλέπει μείωση της γραφειοκρατίας, του κόστους αδειοδότησης και του λειτουργικού κόστους των φορολογικών αποθηκών με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, αποφάσεις που, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εταιρειών του κλάδου των Logistics, αναμένεται να επιδράσουν θετικά στην ανταγωνιστικότητα τους και στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων (ειδικά των μεταποιητικών).

Ενδεικτικά, με βάση τις τελευταίες αποφάσεις:

- Διευκολύνονται οι οικονομίες κλίμακας, μέσα από την δυνατότητα έκδοσης άδειας φορολογικής αποθήκης άλλου εγκεκριμένου αποθηκευτή σε εγκαταστάσεις οι οποίες ήδη λειτουργούν ως φορολογική αποθήκη.

- Διευκολύνεται συναποθήκευση προϊόντων υποκειμένων σε Ε.Φ.Κ. και προϊόντων υποκειμένων σε φόρο κατανάλωσης (π.χ. καφές, ηλεκτρονικό τσιγάρο).

-Χορηγείται άδεια γενικής αποθήκης, αντί για άδεια μόνο για συγκεκριμένο προϊόν.

- Εξορθολογίζονται σημαντικά οι εγγυήσεις. Για τους ΑΕΟ μειώνονται στο 50% μιας και ήδη διαθέτουν τις πλέον τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας της Ε.Ε. Επίσης, δίδεται μείωση της εγγύησης αποθήκευσης κατά 30% στους υπόλοιπους βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Τέλος, προβλέπεται μείωση της εγγύησης σε καπνικά προϊόντα από 10% σε 8%.

- Μεγαλύτερο εύρος ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών με τη τελωνειακή διοίκηση.

Στη σχετική τοποθέτηση της ΕΕL σημειώνεται ότι τις στρεβλώσεις στη λειτουργία των φορολογικών αποθηκών είχε επανειλημμένα αναδείξει ο ΣΕΒ και η Ελληνική Εταιρία Logistics, τόσο με διαδοχικές παρεμβάσεις προς την ΑΑΔΕ όσο και με διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης της Ανταγωνιστικότητας της Εφοδιαστικής. Όπως τονίζεται από τους δύο φορείς, ΣΕΒ και ΕΕL:

«Η επιτυχημένη διαβούλευση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο θέμα των φορολογικών αποθηκών αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα σύμπραξης προς όφελος της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων και μείωσης της γραφειοκρατίας στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τέτοια παραδείγματα διαβούλευσης αξίζει να αναπαραχθούν και σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες της οικονομίας με σύσταση αντίστοιχων συμβουλευτικών οργάνων προς την Πολιτεία. Ο ΣΕΒ και η ΕΕL συνεχίζουν την εποικοδομητική συνεργασία τους με τη δημόσια διοίκηση για την εξομάλυνση λοιπών προβλημάτων της τελωνειακής γραφειοκρατίας».


Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών