Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για την ανακύκλωση - Τι προβλέπει | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για την ανακύκλωση - Τι προβλέπει

Δημοσίευση: 2:27 μ.μ. | 12/10/17

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά την ανακύκλωση και αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα η συζήτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

«Τροποποίηση ν. 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, προσαρμογή στην οδηγία 2015/720/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και άλλες διατάξεις» είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου, το οποίο θα κληθεί να ρυθμίσει το ζήτημα της εισφοροδιαφυγής αλλά και το ελλιπές ποσοστό ανακύκλωσης που παρουσιάζει η χώρα μας. Ως προς το τελευταίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάνω από το 81% των απορριμμάτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, αν και ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 31% ενώ μόνο το 16% ανακυκλώνεται.

Κατά την αιτιολογική έκθεση του προς συζήτηση και επεξεργασία νομοσχεδίου, η λειτουργία των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης -όπως αυτή προσδιορίστηκε από το ν. 2939/2001- έχει παρουσιάσει δυσλειτουργίες. Ως εκ τούτου, το σχέδιο νόμου καλείται να μειώσει τους μη παραγωγικούς πόρους και να εξορθολογίσει το κόστος λειτουργίας των ΣΕΔ.

Επίσης, εισάγεται πρόβλεψη για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, ενώ δίνεται και η δυνατότητα στους ΟΤΑ Α' βαθμού να οργανώνουν αυτοτελώς τη διαχείριση των δημοτικών τους αποβλήτων.

«Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) με την υφιστάμενη δομή και διάρθρωσή του δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στο πολύ σημαντικό ρόλο του» σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, στην οποία προστίθεται πως ο εν λόγω οργανισμός «ενισχύεται με ανθρώπινο δυναμικό» προκειμένου να ασκεί -μεταξύ άλλων- έλεγχο και να παρακολουθεί τη λειτουργία του ΣΕΔ.

Αναλυτικά η αιτιολογική έκθεση:πηγή

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών