Κομισιόν: Η πρόταση για την τραπεζική ένωση και οι αντιδράσεις | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Κομισιόν: Η πρόταση για την τραπεζική ένωση και οι αντιδράσεις

Δημοσίευση: 4:56 μ.μ. | 11/10/17

Βασικό σημείο του σχεδίου αποτελεί η καθιέρωση του ονομαζόμενου ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων EDIS, που έχει στόχο την ασφάλιση των αποταμιευτών μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας

Την πρότασή της για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης παρουσίασε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βασικό σημείο του σχεδίου αποτελεί η καθιέρωση του ονομαζόμενου ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων EDIS, (European Deposit Insurance Scheme), που έχει στόχο την ασφάλιση των αποταμιευτών μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας.

Και, μπορεί η εφαρμογή του να είναι πιο σταδιακή αφού συνάντησε έντονες αντιδράσεις των κρατών-μελών, αλλά η Κομισιόν μοιάζει αποφασισμένη να το εφαρμόσει.

«Η Τραπεζική Ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί προκειμένου να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της για να καταστήσει την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) πιο σταθερή και ανθεκτική στις αναταράξεις, περιορίζοντας παράλληλα την ανάγκη για δημόσιο καταμερισμό κινδύνων. Αυτό είναι επωφελές για ολόκληρη την ενιαία αγορά», αναφέρει η Κομισιόν.

Βασισμένη στην σημαντική πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί, η Επιτροπή δημοσίευσε την Τετάρτη μια πρόταση που καθορίζει μια φιλόδοξη, αλλά και ρεαλιστική διαδικασία, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για όλα τα εκκρεμή ζητήματα της Τραπεζικής Ένωσης, βάσει των υφιστάμενων δεσμεύσεων του Συμβουλίου.

Ο Valdis Dombrovskis, Αντιπρόεδρος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε: "Μια πλήρης τραπεζική ένωση είναι απαραίτητη για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και για ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που υποστηρίζει την απασχόληση και την ανάπτυξη, που απορροφά τις κρίσεις και μοιράζεται τους κινδύνους μέσω ιδιωτικών διόδων, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι φορολογούμενοι δεν είναι καταρχήν αυτοί που πληρώνουν» είπε.

Η πρόταση της Κομισιόν έρχεται πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής για το ευρώ τον Δεκέμβριο.

(Φωτογραφία: AP / Michael Probst)

Χρήστος Καράμπελας

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών