Ποια είναι η γνώμη των Ελλήνων για τον Πούτιν και τους ρόλους Ρωσίας-Ε.Ε. | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Ποια είναι η γνώμη των Ελλήνων για τον Πούτιν και τους ρόλους Ρωσίας-Ε.Ε.

Δημοσίευση: 1:31 μ.μ. | 8/10/17

Τι φανερώνουν οι απαντήσεις έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ιδιαίτερα θετική έναντι της Ρωσίας εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του ΠΑΜΑΚ. Σύμφωνα
με τα στοιχεία, θετική στάση τηρεί ποσοστό 57,3% των Ελλήνων. Ακόμα θετικότερες είναι οι απόψεις για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς το 67% των ερωτώμενων έχουν θετική γνώμη.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Πούτιν υπερέχει σημαντικά τόσο της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που συγκεντρώνει αρνητικές ψήφους σε ποσοστό 56%, αλλά και του Ντόναλντ Τραμ με 73% αρνητικές ψήφους.

Πιο αναλυτικά, στο ερώτημα «ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για ηγέτη για παγκόσμια πράγματα», ο Πούτιν συγκεντρώνει 41,5%, η Μέρκελ 27,5% και μόλις 5% ο Τραμπ.

Ο ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται μάλιστα να υποστηρίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας από 43,5% των ερωτώμενων, συγκριτικά με την γερμανίδα καγκελάριο με 29,5% ή τον αμερικανό πρόεδρο με 20%.

Ωστόσο, η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική σε ορισμένα ερωτήματα. Η πλειοψηφία (59,5%) υποστηρίζει πως στη Ρωσία η δημοκρατία δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και δεν υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (51,5%). Αντίθετα η Ε.Ε. αποσπά υψηλή δημοφιλία, όχι όμως και οι ΗΠΑ.

Την Ευρώπη φέρονται να προτιμούν για σπουδές οι Έλληνες. Στο ερώτημα επιλογής μιας χώρας για σπουδές, το 68% θα επέλεγε μια χώρα της Ε.Ε. και το 23,5% τις ΗΠΑ, ενώ για εργασία το 65% θα επέλεγε την Ε.Ε. και το 21% τις ΗΠΑ. Η Ρωσία συγκεντρώνει 3,5% και 4% αντίστοιχα.

Στις ερωτήσεις μέτρησης της υποστήριξης στα εθνικά μας συμφέροντα από Ε.Ε., ΗΠΑ και Ρωσία, με ποσοστά μεταξύ 25% και 40,5%, ανάλογα με το ζήτημα, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζεται από κανέναν. Τα ποσοστά των ΗΠΑ είναι χαμηλά σε όλα τα ζητήματα, κυρίως στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. Στο ζήτημα του Κυπριακού, σχετικά υψηλά ποσοστά συγκεντρώνει η Ελλάδα από την Ε.Ε. και την Ρωσία.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών