Στη Μόσχα ο Σταθάκης για επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση και τη Gazprom | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Στη Μόσχα ο Σταθάκης για επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση και τη Gazprom

Δημοσίευση: 1:26 π.μ. | 3/10/17

Στην ατζέντα τα ζητήματα των αγωγών φυσικού αερίου, με τις περιπτώσεις του IGI Poseidon και ενδεχομένως και του Turkish Stream να ξεχωρίζουν

Στη Μόσχα θα µεταβεί από σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις στα πλαίσια της Russian Energy Week 2017,
όπου θα έχει επαφές με σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς εκπροσώπους του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας.

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Σταθάκης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει στη Μόσχα με υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης και της Gazprom.

Αύριο, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, ο Γ. Σταθάκης θα είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η εξωτερική ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας», η οποία εντάσσεται στην ενότητα «Global Energy: Challenges and Sustainable Development» του συνεδρίου.

Η συζήτηση έχει κεντρική θέση στο πρόγραμμα του συνεδρίου, δεδομένων των περίπλοκων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ στον ενεργειακό τομέα και της προσπάθειας που γίνεται εκ μέρους της ΕΕ να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, την ώρα που αναπτύσσονται σημαντικά ενεργειακά έργα ρωσικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Στο πάνελ, το οποίο θα συντονίσει ο Anatoly Yanovsky, αναπλ. υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, θα συμμετέχουν επίσης ο Gennadiy Gatilov, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Gulomjon Ibragimov, αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ουζμπεκιστάν, ο Alexander Medvedev, αναπλ. πρόεδρος της Gazprom, ο Vladimir Feigin, πρόεδρος του Institute for Energy and Finance και ο Stanislav Zhukov, επικεφαλής του Κέντρου Ενεργειακών Ερευνών του Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας και Διωθνών Σχέσεων Primakov της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο Γ. Σταθάκης θα παραμείνει στη Μόσχα μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, ώστε να λάβει μέρος και σε άλλες εκδηλώσεις στα πλαίσια της Russian Energy Week 2017, αλλά και να έχει επαφές με στελέχη του ρωσικού ενεργειακού τομέα.

Συνάντηση με Νόβακ

Το πλήρες πρόγραμμα των επαφών που θα έχει ο κ. Σταθάκης στη Μόσχα δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς το μόνο που επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από το ΥΠΕΝ είναι η συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ,  Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.

Σταθάκης και Νόβακ αναμένεται να συζητήσουν το πλαίσιο των ενεργειακών σχέσεων των δύο χωρών με επίκεντρο το φυσικό αέριο, καθώς και την προοπτική κατασκευής νέου αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.

Το τελευταίο αυτό ζήτημα, βέβαια, είναι σύνθετο, καθώς η προοπτική μίας νέας όδευσης ρωσικού φυσικού αερίου εξετάζεται σε συνάρτηση με την πιθανή κατασκευή του Nord Stream II, δηλαδή του αντίστοιχου αγωγού που σχεδιάζεται στη Β. Ευρώπη, μέσω Γερμανίας και για τον οποίο υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις στην ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ζητήματα των αγωγών φυσικού αερίου βρίσκονται ούτως ή άλλως στην ατζέντα των ελληνορωσικών επαφών, με τις περιπτώσεις του IGI Poseidon και ενδεχομένως και του Turkish Stream να ξεχωρίζουν.

Εξάλλου, μόλις πριν από λίγους μήνες, και συγκεκριμένα το φετινό Ιούλιο, ο Alexey Miller, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom, ο Marc Benayoun, Διευθύνων Σύμβουλος της Edison και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της EDF Gas και Ιταλίας και ο Θεόδωρος Κιτσάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ και Πρόεδρος της IGI Poseidon, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στο Οικονομικό Forum 2017 της Αγίας Πετρούπολης, παρουσία του Carlo Calenda, Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας. Η συμφωνία προβλέπει κοινές προσπάθειες για το λεγόμενο "Νότιο Διάδρομο" για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, που μέσω Τουρκίας και Ελλάδας θα φθάνει στην Ιταλία.

ΔΕΠΑ, Gazprom και Edison έχουν αποφασίσει να συντονίσουν την ανάπτυξη και την υλοποίηση του αγωγού Turkish Stream και του αγωγού Poseidon από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα προς την Ιταλία, με πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Επιπλέον, με τη συμφωνία του Ιουνίου επισημοποιήθηκαν οι ρυθμίσεις για την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου.

Όπως είναι φυσικό, δεδομένης της περιπλοκότητας των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, η προώθηση στην πράξη των έργων αυτών απαιτεί, μεταξύ άλλων, και παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο, εξ ου και βλέπουμε κυβερνητικά στελέχη των εμπλεκόμενων χωρών να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαφές.

Πέραν των ζητημάτων που αφορούν το φυσικό αέριο, δε θα μπορούσε κανείς να αποκλείσει εκ των προτέρων την πιθανότητα ο κ. Σταθάκης να γίνει δέκτης ρωσικού ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο market test για τους λιγνίτες της ΔΕΗ, αν και μέχρι τώρα δεν έχει διαρρεύσει κάποια σχετική πληροφορία.

Θοδωρής Παναγούλης

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών