Στον 'αέρα' 16.500 επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων της Εθνικής τράπεζας | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Στον 'αέρα' 16.500 επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων της Εθνικής τράπεζας

Δημοσίευση: 6:34 μ.μ. | 30/10/17

Την Τρίτη αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, όπου προσέφυγαν οι συνταξιούχοι ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να συνεχιστεί η καταβολή των επικουρικών συντάξεων, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων

Χωρίς επικουρικές συντάξεις κινδυνεύουν να βρεθούν πλέον οι 16.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, η οποία με επιστολή της ενημέρωσε την διοίκηση  του ταμείου ότι αδυνατεί να καταβάλει τις επικουρικές παροχές του ΛΕΠΕΤΕ (Ειδικός Λογαριασμός για τις ανάγκες Επικούρησης του Προσωπικού της ΕΤΕ) μετά τον Οκτώβριο του 2017, με κύριο επιχείρημα, όπως ανέφερε στην επιστολή, «τον κίνδυνο βιωσιμότητας της επιχείρησης». Αύριο αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγαν οι συνταξιούχοι ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής  ώστε να συνεχίσει η τράπεζα να καταβάλει τις υποχρεώσεις της μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλισμένοι στο ταμείο ανέρχονται σε 4.900 επειδή μετά το 2005 οι νεοπροσλαμβανόμενοι ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ, αποστερώντας έτσι σημαντικούς πόρους για την βιωσιμότητα του συγκεκριμένου ταμείου. Με τη ρύθμιση αυτή ο λογαριασμός έγινε «κλειστό σχήμα» αφού δεν υπήρχαν πλέον εισφορές νέων εργαζομένων, ενώ επιβαρυντικό στοιχείο για την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ αποτέλεσαν και τα διαδοχικά προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΤΕ στο Ταμείο ήταν της τάξης των 9 με 10 εκατ. ευρώ το μήνα, ενώ περίπου άλλα 6-7  εκατ. ευρώ είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν πλέον οι 4.900 εργαζόμενοι – ασφαλισμένοι στο ταμείο. Ουσιαστικά οι 16.500 συνταξιούχοι είναι αντιμέτωποι με δραματικές περικοπές στις συντάξεις τους στην περίπτωση που η τράπεζα δεν βάλει περίπου 10 εκ ευρώ. Στελέχη της ΟΤΟΕ εκτιμούν ότι στην περίπτωση που η Τράπεζα δεν συνεχίσει την οικονομική στήριξη του ταμείου οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων θα πλησιάσουν έως και το 70% των σημερινών παροχών.

Το όλο θέμα συζητήθηκε πρόσφατα και στη βουλή με πρωτοβουλία της βουλευτού της κυβερνητικής πλειοψηφίας Χαράς Καφαντάρη η οποία υπενθύμισε ότι το ΛΕΠΕΤΕ είναι ειδικός λογαριασμός που λειτουργεί από το 1949 για τις ανάγκες επικούρησης των εργαζομένων στην ΕΤΕ και οι πόροι του είναι οι εισφορές εργαζομένων και της Τράπεζας κατά 3,5% και 9,5% αντίστοιχα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή, ο αρμόδιος υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης  κ. Πετρόπουλος είχε καλέσει σε αυστηρό τόνο την Εθνική Τράπεζα να διαπραγματευτεί άμεσα με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους μέχρι την εξεύρεση λύσης. Ο κ. Πετρόπουλος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: "Πραγματικά, απορώ γιατί ούτε η τωρινή ούτε και οι προηγούμενες διοικήσεις κάθισαν να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για να βρουν λύση στο θέμα, είναι επίδειξη ανευθυνότητας και έλλειψης σοβαρότητας. Δεν είναι δυνατό τόσα χρόνια λειτουργίας να συγκεντρώνουν τόσα προβλήματα, και με τους εργαζόμενους να κινδυνεύουν να πληρώσουν το μάρμαρο. Πρέπει να καθίσουν, να ξημεροβραδιαστούν. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να κάνουμε τίποτε άλλο από αυτά που ορίζουν οι σχετικές κανονιστικές διατάξεις. Να μην πιούν νερό, να μην φάνε ψωμί, να τελειώσουν και να συμφωνήσουν", είπε ο υφυπουργός και κάλεσε τη διοίκηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με το σύλλογο εργαζομένων και συνταξιούχων.

Στέλιος Παπαπέτρου

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών