Φωτογραφίες από την επόμενη μέρα της καταστροφής στη Νέα Πέραμο | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Φωτογραφίες από την επόμενη μέρα της καταστροφής στη Νέα Πέραμο

Δημοσίευση: 1:23 μ.μ. | 16/11/17

Δείτε τις φωτογραφίες

Μπάζα, δρόμοι πλημμυρισμένοι, οχήματα του στρατού και της πυροσβεστικής στο οδικό δίκτυο συνθέτουν το σκηνικό στη Νέα Πέραμο η οποία μετράει τις πληγές της από τη φονική κακοκαιρία.

Με «πολύ μεγάλη ακρίβεια» έχει ήδη αποτυπωθεί από αέρος η καταστροφή στη δυτική Αττική, με σύγχρονα εργαλεία όπως ειδικά εξοπλισμένο drone, ώστε η Πολιτεία να βοηθηθεί να ολοκληρώσει μια πολύ καλή καταγραφή και ανάλυση, με στόχο οι άνθρωποι που έχουν πληγεί να αποζημιωθούν και γρήγορα να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Από τα πρώτα στοιχεία που συλλέχθηκαν προκύπτει ότι «το κύριο βάρος της καταστροφής εστιάζεται σε έκταση έξι έως και οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων (...) ενώ σποραδικές ζημιές υπάρχουν σε όλη τη Δυτική Αττική».

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», o καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Η αποτύπωση θα εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες και ώρες, ώστε να βοηθήσουμε την Πολιτεία, προκειμένου να ολοκληρώσει μια πολύ καλή καταγραφή και ανάλυση, με στόχο οι άνθρωποι που έχουν πληγεί να αποζημιωθούν και γρήγορα να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα στη ζωή τους» τόνισε.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ήταν ένα πραγματικά ακραίο φαινόμενο που εκδηλώθηκε σε λάθος θέση και σε λάθος ώρα» σημείωσε ο κ. Λέκκας, αναφερόμενος στα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν περίπου 24 ώρες από την εμφάνιση των φαινομένων που οδήγησαν στις καταστροφές στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για μια περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από «μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, χειμάρρους οι οποίοι δεν μπορούν να παραλάβουν τα υδραυλικά φορτία, αλλά και έδαφος το οποίο διαβρώνεται και τροφοδοτεί το νερό με στερεή ύλη».

Τα στοιχεία αυτά, συνδυασμένα «με τις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις (αλλά και) την απόφραξη της ακτογραμμής, όταν το φορτίο πρέπει να εκβάλει», οδήγησαν «σε συνδυασμό γεγονότων και φαινομένων, τα οποία εκδηλώθηκαν έτσι με μια μεγάλη ένταση και ραγδαιότητα». Οι επιβαρυντικοί αυτοί παράγοντες ενισχύθηκαν από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τον αστικό χώρο, κατέληξε.
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών