Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι φονικές πλημμύρες της Μάνδρας | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι φονικές πλημμύρες της Μάνδρας

Δημοσίευση: 1:02 μ.μ. | 23/11/17

Πρόταση της Μαρίας Σπυράκη για επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας

Στη σημερινή ημερήσια διάταξη της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προστέθηκε σήμερα εκτάκτως συζήτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες στη
Μάνδρα, έπειτα από πρόταση του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη.

Εντός της ημέρα η επιτροπή θα αποφασίσει αν θα γίνει έκτακτη συζήτηση στην επόμενη Ολομέλεια, στις 29-30 Νοεμβρίου για τις πλημμύρες και την ανάγκη να κινητοποιηθούν άμεσα τα ευρωπαϊκά κονδύλια βοήθειας.

Ο κ.Παπαδημούλης μίλησε για την τεράστια φυσική καταστροφή που έπληξε πριν από μία εβδομάδα την περιφέρεια της δυτικής Αττικής, για την τραγωδία που προκάλεσε -21 νεκροί και ένας αγνοούμενος- και τις τεράστιες υλικές ζημιές.

Ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για να στηριχθούν οι πληγέντες, για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να μπουν σε εφαρμογή μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν όλοι οι φορείς της ελληνικής κοινωνίας.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Παπαδημούλης πρότεινε στην επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης να κατατεθεί προφορική ερώτηση για να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη Ολομέλεια, στις Βρυξέλλες, στις 29 και 30 Νοεμβρίου. Πρότεινε, επίσης, το ΕΚ να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών, ώστε αυτή η αλληλεγγύη να εκφραστεί με πρακτικό τρόπο, με υλικούς πόρους και βοήθεια.

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ανέφερε ότι η καταστροφή στη δυτική Αττική είναι μια τεράστια τραγωδία με 21 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές, ενώ πολλοί πολίτες έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ηλεκτρισμό.

H M. Σπυράκη πρότεινε στην επιτροπή να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες για επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας, πέρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως έγινε στην περίπτωση της Ιταλίας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Παπαδάκης ανέφερε ότι η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει ψήφισμα στην επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης για να αρθεί το απαράδεκτο όριο του 1,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το Ταμείο Αλληλεγγύης ως ελάχιστο επίπεδο ζημιών, προσθέτοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά μέσα που υπάρχουν για να στηριχθούν οι πολίτες τις Αθήνας που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές.

Λαμβάνοντας τον λόγο, η πρόεδρος της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ Ισκρα Μιχαήλοβα (Φιλελεύθεροι, Βουλγαρία) υπενθύμισε ότι όλα τα κράτη-μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μερίδιο των διαρθρωτικών ταμείων για αποκατάσταση έπειτα από φυσική καταστροφή. «Αναμένουμε, η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αυτή την επιλογή που είναι ανοιχτή για όλα τα κράτη-μέλη» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη συμπαράσταση των ευρωβουλευτών της Επιτροπής στους πληγέντες στην Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών