Δήμαρχος Λέσβου: Οι μάσκες έπεσαν και μεγαλώνουν τα hotspot στα νησιά | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Δήμαρχος Λέσβου: Οι μάσκες έπεσαν και μεγαλώνουν τα hotspot στα νησιά

Δημοσίευση: 12:01 μ.μ. | 4/12/17

«Τα νησιά μας δεν είναι και δεν θα γίνουν φυλακές»

Οργισμένη είναι η κοινωνία και η δημοτική Αρχή στην Λέσβο καθώς, όπως καταγγέλλουν, η Αθήνα ενεργεί χωρίς να τους λαμβάνει υπόψη, στο θέμα των μεταναστών και προσφύγων που είναι στο νησί.
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο Δήμος του νησιού, η κυβέρνηση έστειλε οικίσκους, ενώ παράλληλα υπήρχε τις τελευταίες ημέρες η φημολογία για την δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων τόσο στην περιοχή της «Αχλαδερής» όσο και στο πρώην στρατόπεδο στην περιοχή «Λεμονού».

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Ο Δήμος μέχρι να λάβει επίσημες απαντήσεις έστειλε μέσα στο Σαββατοκύριακο οχήματά του που απέκλεισαν τους οικίσκους στο λιμάνι. Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση, με παρέμβαση της αστυνομίας τα αυτοκίνητα του Δήμου μετακινήθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής με κυβερνητική εντολή και οι οικίσκοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός επιτέθηκε στο αρμόδιο υπουργείο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Θα μπορούσε να ανοίξει δομές στην ηπειρωτική χωρά που είναι επί της ουσίας ανενεργές και αντί για αυτό τις ξηλώνουν. Απόδειξη αυτού το γεγονός πως τα κοντέινερ ήταν από την δομή των Ιωαννίνων».

Στο ερώτημα κατά πόσο αυτά τα κοντέινερ ήταν επιπλέον αριθμός για την διεύρυνση της Μόριας ή ήταν προς αντικατάσταση κατεστραμμένων, ο δήμαρχος μας επεσήμανε πως η ουσία είναι πως η Αθήνα εξασκεί ψυχολογική πίεση στα νησιά. Στόχος της Αθήνας είναι η ενίσχυση των δομών αυτών, «καθώς έρχεται ο χειμώνας και δεν μπορούμε να αφήσουμε παιδάκια σε σκηνές. Αντί να τους μετακινήσουν στην ενδοχώρα δημιουργούν μια εικόνα ότι εμείς αντιδρούμε ενώ από το 2015 έχει αποδειχθεί πόσο κοντά βρεθήκαμε σε όλους όσους έφτασαν στις ακτές μας» δηλώνει με έμφαση ο δήμαρχος.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης όπως ήταν αναμενόμενο εξόργισε την Δημοτική Αρχή που σε σχετική ανακοίνωση τονίζει:

«Για μια ακόμα φορά το συνήθως απών κράτος «λειτούργησε» χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε με μαζικό και κατηγορηματικό τρόπο στην συγκέντρωση της 20ης Νοεμβρίου 2017. Καταγγέλλουμε προς κάθε κατεύθυνση αυτή την  ενέργεια στυγνού εκβιασμού προς τους κατοίκους της Λέσβου, καθώς το Υπουργείο και η Κυβέρνηση επιχειρούν για μια ακόμα φορά να λάβουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Ακόμα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση αδρανεί σκοπίμως περιμένοντας να φθάσει η κατάσταση σε οριακό σημείο, ώστε επικαλούμενη το ανθρωπιστικό αίσθημα να εκβιάσει τους νησιώτες να δεχθούν τη δημιουργία νέων δομών. Με αυτό τον τρόπο μεταφέρει τις ευθύνες της απραξίας της για τη μη έγκαιρη μεταφορά προσφύγων - μεταναστών από την ηπειρωτική χώρα, στις πλάτες των νησιωτών.

Ανεπίσημα και χωρίς καμία επικοινωνία από το αρμόδιο Υπουργείο αποδείχθηκε πως ο μικρός αυτός αριθμός οικίσκων προορίζονταν για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών στο ΚΥΤ Μόριας. Οι συγκεκριμένοι οικίσκοι μεταφέρθηκαν από Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών & Προσφύγων που υπάρχει στα Ιωάννινα. Οι μάσκες έπεσαν. Είναι ξεκάθαρη, πλέον η πρόθεση της Κυβέρνησης να μετατρέψει τα νησιά μας σε νησιά φυλακές. Πρόκειται για μια προκλητική μεθόδευση, αφού αντί να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά σε δομές που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τη λογική, το δίκαιο και ηθικό αλλά και τη βούληση του Λεσβιακού Λαού, κάνουν ακριβώς το αντίθετο μεταφέροντας εξοπλισμό φιλοξενίας τους από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά. Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να κλείσουν τα Κέντρα των ηπειρωτικών περιοχών φορτώνοντας συνεχώς νέα βάρη στους νησιώτες. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην απαράδεκτη αυτή μεθόδευση και θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, για να ανατρέψουμε τους δόλιους αυτούς σχεδιασμούς που υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου μας».

Η Δημοτική Αρχή Λέσβου εγκαλεί και την αστυνομία για την στάση της ενώ υπενθυμίζει το ραντεβού για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό - προσφυγικό την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 1 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, με την επισήμανση «διατρανώνοντας στα κέντρα εξουσίας την απόφασή μας για άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών μας. Τα νησιά μας δεν είναι και δεν θα γίνουν φυλακές».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών