Η βαριά ατζέντα του Μαξίμου | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Η βαριά ατζέντα του Μαξίμου

Δημοσίευση: 9:57 π.μ. | 3/12/17

Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας το Προσφυγικό, οι τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο καθώς και το Κυπριακό

Της Βούλας Κεχαγιά

Στη λογική πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να μετεξελίσσονται και να μην είναι καθηλωμένες σε προσεγγίσεις και όρους της δεκαετίας του 1980 υποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Μαξίμου επιθυμεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία που θέλει τις ευρωτουρκικές σχέσεις συνολικά και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις ειδικότερα στο ναδίρ, την ώρα μάλιστα που από κρίσιμη φάση περνούν και οι σχέσεις Ουάσινγκτον - Άγκυρας με έμφαση στο Συριακό.

Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, επιμένοντας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονας χώρας. Θέση την οποία εσχάτως έχουν τοποθετήσει στις τελευταίες σελίδες της ατζέντας τους ακόμη και παραδοσιακοί φίλοι της Τουρκίας όπως η Γαλλία και το Βέλγιο που σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές, έχουν "παγώσει" την παλαιότερη βούλησή τους για υποστήριξη της ενταξιακής τους πορείας. Με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει περί τα τέλη Αυγούστου πως "είμαι αυτός που είναι αναγκασμένος να μιλά με Ερντογάν κάθε εβδομάδα ξέρετε".

Παρά το διαπιστωμένο "σφίξιμο" της Δύσης έναντι της Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ, λίγα 24ωρα αφότου οι ΗΠΑ είχαν "παγώσει" την έκδοση βίζας για Τούρκους υπήκοους. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, ότι η Άγκυρα θα σέβεται τους διεθνείς κανόνες και τις αρχές της νομιμότητας.

Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών