LIVE: Στην Αθήνα ο Ερντογάν | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

LIVE: Στην Αθήνα ο Ερντογάν

Δημοσίευση: 11:23 π.μ. | 7/12/17

Στην Αθήνα ο τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε τον τούρκο πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο και έδωσε απάντηση στα όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος την Τετάρτη περί επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάνης ο Ερντογάν. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε πως η συνθήκη της Λωζάνης είναι «αδιαπραγμάτευτη».

Στην Αθήνα βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης ο τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγα λεπτά πριν τις 11:00 το πρωί, ο τούρκος πρόεδρος κατέβηκε από το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Εμινέ Ερντογάν. O έλληνας υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς τον υποδέχτηκε πρώτος από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης ενώ στη συνέχεια απέδωσαν τιμές αγήματα της στρατονομίας και της αερονομίας. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την πρωτεύουσα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην Ελλάδα στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Στις 11:30 ο τούρκος πρόεδρος έφτασε στο Σύνταγμα όπου τον υποδέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

Εν συνεχεία, όπως είθισται, ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δυο χωρών. Πρώτα η μπάντα του στρατού έπαιξε τον τουρκικό ύμνο και έπειτα τον ελληνικό.

Επόμενος σταθμός για τον Ταγίπ Ερντογάν, το Προεδρικό Μέγαρο. Περίπου στις 11:45 ο τούρκος πρόεδρος έφτασε στην Ηρώδου Αττικού όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η επίσημη τελετή υποδοχής στην Ηρώδου Αττικού περιελάμβανε την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών και την επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

Ακολούθησε η παρουσίαση των δυο αντιπροσωπειών και αμέσως. Λίγο πριν τις 12:00 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο τούρκος πρόεδρος εισήλθαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα πραγματοποιηθεί η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους και αμέσως μετά στις 12:40 διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.

Αυτήν την ώρα γίνονται δηλώσεις.

Δείτε live εικόνα:Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η συνθήκη της Λωζάνης

«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται αναθεώρηση και επικαιροποίηση». Αυτό ακριβώς δήλωσε ο έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνοντας σαφές μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο και τα όσα εκείνος δήλωσε περί επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάνης.

«Θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία μας από πλευράς διεθνούς δικαίου είναι η συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος για να προσθέσει: «Καθορίζει στην Ελλάδα πως υπάρχει ελληνική μουσουλμανική μειονότητα».

«Τα ίδια που είπα για τον μέλλον της Τουρκίας στην Ε.Ε. ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες. Ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική και της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις που αφορούν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.», πρόσθεσε ακόμη ο Προκόπης Παυλόπουλος

Υπενθυμίζεται πως αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως συν τω χρόνω όλες οι συνθήκες χρειάζονται επικαιροποίηση και ότι η Συνθήκη της Λωζάνης χρειάζεται μία επικαιροποίηση. «Αυτή η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και αποσαφήνισε πως όταν μιλάει για επικαιροποίηση «μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω». Σημείωσε πως «μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε».

Επισήμανε μάλιστα πως υπάρχουν αρκετές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί, πως θα μπορούσε η επικαιροποίηση να είναι αμοιβαία επωφελής και διαμήνυσε πως η ασφάλεια και η φιλία μεταξύ των χωρών μας μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και τη φιλία μας. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη «να υπερβούμε τις όποιες περιπλοκές» και ότι τα ταξίδια των εμπορικών και των τουριστικών πλοίων θα πρέπει να γίνονται ανενόχλητα.

Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη Ερντογάν
Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Στις 13:30 προσδιορίζεται η άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας στις 14:50 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 16:30 ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο προς τιμήν του και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σύζυγό του στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:30.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου

Αύριο, Παρασκευή, στις 11:15, ο πρόεδρος της Τουρκίας μαζί με την σύζυγό του και την συνοδεύουσα τουρκική αντιπροσωπεία αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», όπου θα τους υποδεχθούν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Στις 12.10 υπολογίζεται η άφιξή τους στην Κομοτηνή, η επίσκεψη στο Kirmahalle Cammi», και θα ακολουθήσει στις 13:30-15:00 γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η διήμερη επίσημη επίσκεψη ολοκληρώνεται στις 16:00 με την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών