«Θερίζει» τα κοπάδια της Λέσβου η ευλογιά | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

«Θερίζει» τα κοπάδια της Λέσβου η ευλογιά

Δημοσίευση: 9:54 π.μ. | 5/12/17

Εξετάζεται η παράταση της έκτακτης ανάγκης στο νησί λόγω της ασθένειας

Η ευλογιά έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους της Λέσβου και με την έγκριση του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησαν να λειτουργούν τρία σφαγεία στο νησί.

Συγκεκριμένα αρνιά δέχονται τα σφαγεία Ερεσού, Καλλονής και Σκαλοχωρίου, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει και το σφαγείο του Μανταμάδου.

Τη ίδια ώρα, οι τιμές, λόγω της ζωονόσου -που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και έχει απομονωθεί σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού- έπεσαν πολύ χαμηλά.

«Οι έμποροι κρεάτων και οι τυροκόμοι πρέπει να ξανασκεφτούν τις τιμές που λένε στους κτηνοτρόφους . Ζητάμε από 90 λεπτά και πάνω στο γάλα , από 4 ευρώ και πάνω στο κρέας , δηλαδή στις τιμές τουλάχιστον της ηπειρωτικής χώρας αν θέλουμε να μιλάμε για συνέχιση της κτηνοτροφίας στη Λέσβο» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο διαχειριστής του συνεταιρισμού Μεσοτόπου Μανόλης Κωνσταντιδέλλης.

Επισήμανε δε ότι «ήρθε η ώρα να σκεφτούμε και να δραστηριοποιηθούμε για ένα συνεταιριστικό τυροκομείο για όλο το νησί αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την κτηνοτροφία στο νησί. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στα νέα προγράμματα που θα ξεκινήσουν το '18 με ποσοστό επιδότησης 75-80%».

Στο Μανταμάδο οι τιμές κυμαίνονται από 2,50 ευρώ μέχρι 2,70 ευρώ για το κιλό το κρέας στο αρνί.

«Από την κερδοσκοπία που γίνεται στις τιμές σε κρέας και γάλα, φοβάμαι μην παρασύρει και τις τιμές και της στεριανής Ελλάδας», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Μανταμάδου Παναγιώτης Σταμάτης.

«Υπάρχουν μηχανισμοί για να ενεργοποιήσει η πολιτεία αν θέλει να απορροφήσει το αρνί της Λέσβου είτε στο στρατό είτε σε δημόσιες δομές, σε τιμές στεριανής Ελλάδας. Αυτό άλλωστε είχε συμβεί και σε ευρωπαϊκό έδαφος για την απορρόφηση των προβληματικών βοοειδών. Ζητάμε ένα ραντεβού με τον υπουργό Γεωργίας για τα αιτήματά μας, ενώ στο αγροτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης, στον κόμβο της Λάρσου, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να δηλώσουν την μαζική τους συμμετοχή» κατέληξε.

Παράταση της κατάστασης έκτακτου ανάγκης

Το ενδεχόμενο παράτασης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και της διατήρησης των μέτρων που λαμβάνονται για τη ζωονόσο στο νησί εξετάζει το υπουργείο για τη Λέσβο, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης.

Όσον αφορά την έκθεση για τις διαπιστώσεις του κλιμακίου από τις Βρυξέλλες, που εξέτασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της νόσου, θα κατατεθεί στο υπουργείο Γεωργίας.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 65.000 ζώα, έχουν εντοπιστεί 27 προβληματικά κοπάδια και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου θα αποζημιωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα όσες αιτήσεις κατατέθηκαν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, που αφορά το μεγαλύτερο μέρος των πληγέντων κτηνοτρόφων.

Οι υπόλοιποι θα αποζημιωθούν μέσα στην νέα χρονιά.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών