Η ώρα της διπλωματίας | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Η ώρα της διπλωματίας

Δημοσίευση: 1:56 μ.μ. | 7/1/18

Ξεκινούν οι επαφές την Τρίτη τόσο σε πολιτικό όσο και διπλωματικό επίπεδο, για το όνομα των Σκοπίων και για την επίλυση του σχετικού προβλήματος μεταξύ Ελλάδος και FYROM

Στις 19 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να καταθέσει την πρότασή του για το όνομα της γειτονικής μας χώρας σε συνάντηση με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και FYROM Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Στις 17 και 18 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τα Σκόπια ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, καθώς η FYROM διεκδικεί την ένταξή της στη Συμμαχία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει προειδοποιήσει τον Γ. Στόλτενμπεργκ να μην ενθαρρύνει την αδιαλλαξία των Σκοπίων, αλλά να ασκήσει πιέσεις για συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να υπάρξει λύση στο πρόβλημα, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την Αθήνα προκειμένου να μην θέσει βέτο για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, εμφανίζει η επίσκεψη στην Αθήνα, εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, την προσεχή Τρίτη, του αντιπροέδρου της FYROM Μπούγιαρ Οσμάνι (σ.σ έχει ήδη χαρακτηρίσει το 2018 ως «χρυσή χρονιά» για την επίλυση του ονόματος), ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

Εάν υπάρχει πρόοδος στο θέμα δεν αποκλείεται να υπάρξει στο Νταβός- και εφόσον τελικά μεταβεί στο ελβετικό θέρετρο ο Έλληνας πρωθυπουργός- στις 23 Ιανουαρίου συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών