«Οι αντιδράσεις μαθητών και γονέων ήταν πιθανόν το αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης» | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

«Οι αντιδράσεις μαθητών και γονέων ήταν πιθανόν το αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης»

Δημοσίευση: 9:47 μ.μ. | 22/1/18

Διευκρινίσεις για το περιστατικό με την αλβανική σημαία

Διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα προηγήθηκαν αλλά και τα όσα ακολούθησαν στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου, μετά το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, όπου μαθητές «σήκωσαν» την αλβανική σημαία δίπλα στην ελληνική και την κατάληψη που
πραγματοποίησαν σήμερα μαθητές του σχολείου, έδωσε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Ο κ. Στέλιος Ζερβάκης στη δήλωσή του φαίνεται να επιρρίπτει ευθύνες για τα όσα συνέβησαν στη διεύθυνση του σχολείου που δεν ενημέρωσε επαρκώς και ως όφειλε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς) για το πρόγραμμα εκμάθησης της αλβανικής γλώσσας σε παιδιά μεταναστών, που θα πραγματοποιούνταν σε χώρο του σχολείου.

«Οι αντιδράσεις μαθητών και γονέων του σχολείου – όπως αυτές εκφράστηκαν στα ΜΜΕ – ήταν πιθανόν το αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης για την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος και της απουσίας διαλογικής συζήτησης για την αναγκαιότητα του, με σκοπό την υλοποίηση του», αναφέρει ο κ. Ζερβάκης ενώ επεσήμανε ότι η κατάληψη έληξε μετά την απόφαση της σχολικής κοινότητας να μην εισηγηθεί θετικά την πραγματοποίηση των μαθημάτων σε χώρο του σχολείου.

«Ενημερώθηκα ότι κατόπιν αυτών η σχολική κοινότητα αποφάσισε να μην εισηγηθεί θετικά για παραχώρηση αίθουσας στο Δήμο Χανίων και ότι δεν επιθυμεί την υλοποίηση του προγράμματος στο σχολείο τους με αποτέλεσμα τη λήξη της κατάληψης.  Η άρνηση οποιασδήποτε σχολικής κοινότητας για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων δε σημαίνει απαραίτητα και τη ματαίωση τους. Το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς και οποιοδήποτε άλλο, μπορεί να υλοποιηθεί σε άλλη σχολική  μονάδα» επισημαίνει ο κ. Ζερβάκης.

Παρακάτω ολόκληρη η διευκρινιστική δήλωση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων:

«Με αφορμή όσα συνέβησαν χτες Κυριακή 21-01-2018 και σήμερα Δευτέρα 22-1-2018 στο 1ο Γ/σιο Ελ. Βενιζέλου, θεωρώ αναγκαίο να προβώ σε κάποιες απαραίτητες διευκρινήσεις με σκοπό την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.

Ως εκ τούτου λοιπόν και προς αποκατάσταση της αλήθειας ενημερώνω επί των συγκεκριμένων θεμάτων όπως αυτά αποτυπώνονται χρονικά ως εξής:

Σε συνεννόηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη, τον Οκτώβριο του 2017, υπεβλήθη στην υπηρεσία μας προφορικό αίτημα παραχώρησης σχολικής αίθουσας στα όρια του Δήμου Χανίων από εκπρόσωπο της Αλβανικής Κοινότητας Χανίων, προκειμένου να λειτουργήσει ένα αμιγώς εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης της Αλβανικής γλώσσας σε παιδιά Αλβανών μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς που έχουν γεννηθεί στην πατρίδα μας και είναι ενεργοί μαθητές των σχολείων μας. Άλλωστε και κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν παραχωρηθεί αίθουσες διδασκαλίας από σχολικές μονάδες των Χανίων, για την υλοποίηση τέτοιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε φορείς, όπως π.χ. στο Σύλλογο Ρωσόφωνων Χανίων.

Μετά από την διερευνητική πρόταση που υπέβαλα στον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου για να λειτουργήσει  στο σχολείο του η παραπάνω εκπαιδευτική δράση, η απάντηση του ήταν αρχικά θετική, αλλά θα έπρεπε να συζητηθεί και με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας του σχολείου (μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς). Εξάλλου σύμφωνα με τη νομοθεσία η σχολική κοινότητα δια των εκπροσώπων της είναι εκείνη που εισηγείται είτε θετικά είτε αρνητικά για παραχώρηση χώρου σε οποιονδήποτε φορέα στην αρμόδια σχολική επιτροπή του εκάστοτε Δήμου. Αυτή είναι μια καθαρά διοικητική διαδρομή που την ευθύνη υλοποίησης της, έχει ο Διευθυντής του σχολείου. Από αυτό το σημείο και μετά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας δεν έχει ανάμιξη, με το δεδομένο ότι οι σχολικοί χώροι είναι ιδιοκτησίες του Δήμου, άρα δεν εμπλέκεται.

Την περασμένη εβδομάδα ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της Αλβανικής Κοινότητας ότι η διαδικασία είχε τελεσφορήσει θετικά και ότι την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 θα τελούνταν στο χώρο του σχολείου η επίσημη έναρξη του προγράμματος με την παρουσία του Αλβανού πρόξενου.

Όμως σήμερα Δευτέρα 22-1-2018 το πρωί, ενημερώθηκα πως το συγκεκριμένο σχολείο τελεί υπό κατάληψη με αφορμή το «ανέβασμα» μιας Αλβανικής σημαίας δίπλα στην Ελληνική, με πληροφορίες ότι η Ελληνική σημαία είχε αποκαθηλωθεί από τον ιστό της. Στις απαραίτητες εξηγήσεις του ο Διευθυντής του σχολείου μου ανέφερε ότι καμία σημαία δεν «κατέβηκε» από τον ιστό, αλλά χρησιμοποιήθηκε άλλη, την οποία ο ίδιος προσκόμισε και τοποθετήθηκε δίπλα στην Αλβανική σηματοδοτώντας αφενός την έναρξη του προγράμματος αλλά και αφετέρου την παρουσία του Αλβανού πρόξενου.

Σε διερεύνηση των αιτιών της κατάληψης διαπιστώθηκε ότι η διοικητική διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί μεταξύ του σχολείου και του Δήμου Χανίων.

Οι αντιδράσεις μαθητών και γονέων του σχολείου – όπως αυτές εκφράστηκαν στα ΜΜΕ – ήταν πιθανόν το αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης για την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος και της απουσίας διαλογικής συζήτησης για την αναγκαιότητα του, με σκοπό την υλοποίηση του.

Στη συνέχεια ενημερώθηκα ότι κατόπιν αυτών η σχολική κοινότητα αποφάσισε να μην εισηγηθεί θετικά για παραχώρηση αίθουσας στο Δήμο Χανίων και ότι δεν επιθυμεί την υλοποίηση του προγράμματος στο σχολείο τους με αποτέλεσμα τη λήξη της κατάληψης.

Η άρνηση οποιασδήποτε σχολικής κοινότητας για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων δε σημαίνει απαραίτητα και τη ματαίωση τους. Το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς και οποιοδήποτε άλλο, μπορεί να υλοποιηθεί σε άλλη σχολική  μονάδα.

Άλλωστε ένας από τους βασικούς στόχους της εκπαίδευσης είναι η ευαισθητοποίηση ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας με σκοπό την υλοποίηση οποιουδήποτε εκπαιδευτικού προγράμματος που προσδίδει μαθησιακά, κοινωνικά και γνωστικά αποτελέσματα».

πηγή

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών