Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και περικυκλώνει το Καστελόριζο (φώτο) | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και περικυκλώνει το Καστελόριζο (φώτο)

Δημοσίευση: 1:50 μ.μ. | 9/1/18

Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι 12 Ιανουαρίου

Η Τουρκία συνεχίζει την πίεση και την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε όλο το εύρος του Αιγαίου. Μετά τις 33 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου που πραγματοποίησε την
Δευτέρα η τουρκική πολεμική αεροπορία και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, η Άγκυρα συνεχίζει την γνώριμη τακτική της και σε επίπεδο NAVTEX.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Με τις υπ' αριθμόν 0031/18, 0037/18 και 0043/18 NAVTEX, η Τουρκία δεσμεύει τρεις περιοχές προσπαθώντας για μια ακόμη φορά να δοκιμάσει τα νεύρα της Ελλάδας.

Με την 0043/18 δεσμεύει παράτυπα μια μεγάλη περιοχή μόλις 26 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης για στρατιωτικές ασκήσεις, όπως επισημαίνει, μεταξύ των οποίων και υποβρύχιες. Οι ασκήσεις αυτές της Τουρκίας σύμφωνα με αυτή την NAVTEX θα διαρκέσουν μέχρι στις 12 Ιανουαρίου.


Στην δεύτερη περίπτωση, αυτή της NAVTEX 0037/18, η Άγκυρα παράτυπα και πάλι δεσμεύει μια τετράγωνη περιοχή που επί της ουσίας αποκλείει το Καστελόριζο από την υπόλοιπη χώρα. Στην τουρκική ειδοποίηση βέβαια επισημαίνεται πως η άσκηση έρευνας και διάσωσης για την οποία έχει δεσμευτεί η περιοχή δεν θα γίνει μέσα σε ξένα χωρικά ύδατα, ωστόσο επί της ουσίας πρόκειται για αποκλεισμό του νησιού που θα λάβει χώρα την Τετάρτη από της 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.


Με την τρίτη NAVTEX η Τουρκία δεσμεύει περιοχή για ασκήσεις όπλων, μέρος της οποίας εμπίπτει με το FIR Αθηνών.
Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών