Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

Δημοσίευση: 7:32 μ.μ. | 23/1/18

Καθοριστικής σημασίας αναμένεται να αποδειχθεί το ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ αύριο στο Νταβός για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το όνομα της πΓΔΜ

Στο αυριανό ραντεβού των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ στρέφονται τα βλέμματα για την επίλυση του ονοματολογικού, με δεδομένο ότι οι κκ. Τσίπρας και Ζάεφ διαθέτουν την πολιτική βούληση για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης.

Έπειτα από τις προτάσεις που κατέθεσε στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, αμφότεροι οι ηγέτες ξέρουν για ποιο πράγμα μιλάνε, αλλά και ποιο είναι το πλαίσιο της συζήτησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες «κινήσεις καλής θελήσεως» εκ μέρους της πΓΔΜ, ενώ ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ανοίξει όλα τα θέματα στη συνάντηση. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας προχθές και στο «Έθνος της Κυριακής», κατέστησε σαφές με την φράση «όταν μιλάμε για λύση, εννοούμε λύση», πως ο ίδιος προκρίνει την ανάγκη για μία συμφωνία-πακέτοκ που δε θα αφορά μόνο το όνομα.

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα συμπαρομαρτούντα του ονοματολογικού: δηλαδή, η ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης για απαλοιφή των αλυτρωτικών φράσεων από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, αλλά και μία σαφή συμφωνία ως προς τον προσδιορισμό της γλώσσας, της εθνότητας και της υπηκοότητας των πολιτών της πΓΔΜ.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τα «αγκάθια» που ακόμη χωρίζουν τις δύο πλευρές, όλα δείχνουν πως η αυριανή συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών, αλλά και η συνεργασία που θα έχουν οι υπουργοί των Εξωτερικών, θα διεξαχθεί με καλές προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις που, αν ευοδωθούν, τότε δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός, γυρνώντας από το Νταβός, να πάρει πρωτοβουλία ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και των πολιτικών αρχηγών σχετικά με το τι θα έχει διαμειφθεί στο ανοιχτό μέτωπο της ονομασίας της πΓΔΜ.

Φωτογραφία: AP Photo/Olivier Matthys, Γιώργος Μελιγγώνης

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών