Όχι στην εκλογή Μουφτή λέει ο Κατσίκης των ΑΝΕΛ | Greek-iNews.gr

NEWS ALERT:

Όχι στην εκλογή Μουφτή λέει ο Κατσίκης των ΑΝΕΛ

Δημοσίευση: 3:22 μ.μ. | 9/1/18

Να διαχωριστούν οι ιδιότητες και η διαδικασία ανάδειξης του Μουφτή (θρησκευτικός λειτουργός) από του Καδή (ιεροδίκης) πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πίεση από την Τουρκία

Τη διαφωνία του με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την εκλογή Μουφτή εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την μη υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία.

Ο κ. Κατσίκης ξεκαθάρισε ότι στηρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη Σαρία αλλά διατύπωσε σαφείς αντιρρήσεις στην πρόταση εκλογής Μουφτή.«Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι δυνατόν για μια κατηγορία πολιτών να γίνεται η εκλογή ενός προσώπου από το σύνολο των μουσουλμάνων» δήλωσε ο κ. Κατσίκης εκφράζοντας τη διαφωνία του παρουσία, μάλιστα, του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο κ. Γαβρόγλου είχε προτείνει η ανάδειξη του Μουφτη να γίνεται από εκλεκτορικό σώμα και όχι απευθείας από τους πολίτες. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η πρόταση για τον Μουφτή δεν περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη Σαρία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.

Βενιζέλος: Δεν μας πιέζει η Τουρκία για την εκλογή Μουφτή

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος σημείωσε ότι δεν είναι επιβεβλημένο να συμπίπτουν σε ένα πρόσωπο οι ιδιότητες του θρησκευτικού λειτουργού και του ιεροδίκη, δηλαδή του Μουφτή και του Καδή. «Κάλλιστα μπορούν να διαχωριστούν οι ιδιότητες αυτές και να είναι άλλα τα προσόντα και η διαδικασία ανάδειξης του Μουφτή και άλλα τα προσόντα και η διαδικασία διορισμού του Καδή» είπε ο κ. Βενιζέλος. Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από την πλευρά της Τουρκίας για την εφαρμογή του ιερού μουσουλμανικού νόμου στην Ελλάδα. «Δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα που να μετατρέπεται και σε άσκηση πίεσης. Θα ήταν και παράταιρο» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών