Τσίπρας: Χρονιά ορόσημο το 2018 για την τελική μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Τσίπρας: Χρονιά ορόσημο το 2018 για την τελική μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή

Δημοσίευση: 5:03 μ.μ. | 15/1/18

Σε έναν πολιτικό απολογισμό της πορείας της κυβέρνησης προέβη ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της επόμενης μέρας, όταν δηλαδή κλείσει και τυπικά τον Αύγουστο του 2018 ο φαύλος κύκλος των προγραμμάτων προσαρμογής

του Άγγελου Προβολισιάνου

«Κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος» είπε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ολοκληρώνεται ουσιαστικά το δύσκολο μέρος του προγράμματος με την τρίτη αξιολόγηση και πλέον «βρισκόμαστε μία ανάσα από το τέλος του προγράμματος και των μνημονίων».

Ψέγοντας τις πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και την κριτική όσων βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως η τρέχουσα συγκυρία «γεννά εκνευρισμό σε πολλούς». «Γίνεται φανερό πως εκεί που απέτυχαν ξανά και ξανά οι προηγούμενες κυβερνήσεις,  αυτή η κυβέρνηση πετυχαίνει» διαπίστωσε και υποστήριξε πως διαψεύδονται όσοι πίστευαν ότι η Αριστερά δεν μπορεί να έχει ρόλο στις εξελίξεις, με βάση τους συγκεκριμένους συσχετισμούς και τη σημερινή συγκυρία, αποκαλώντας τους «χιλιαστές».

«Εμείς πήραμε μία δύσκολη και ιστορική απόφαση τον Ιούλιο του 2015. Πήραμε την απόφαση να δώσουμε τη μάχη, να λερώσουμε τα χέρια μας και να μην αποδράσουμε» αφηγήθηκε, θυμίζοντας πως όλοι είχαν προαποφασίσει ότι το εγχείρημα αυτό θα αποτύχει. Ωστόσο, κατά τα λεγόμενά του, η ιστορία διαρκεί πολύ, με τους δύο παράγοντες που ακολουθήθηκαν πιστά από την κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα να είναι οι εξής: οι εναλλακτικές επιλογές που είχε η κυβέρνηση μπροστά της και το παραγόμενο αποτέλεσμα.

«Αρχίζει να γίνεται ορατό ότι το ερχόμενο καλοκαίρι αφήνουμε πίσω μας τη δυσκολότερη περίοδο που βίωσε η χώρα από το 1974» συμπέρανε και ξεκίνησε την κριτική επί της ρητορικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- έχει μονίμως ανοικτό το Κουτί της Πανδώρας. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη του καταλόγισε μία πρωτιά και συγκεκριμένα αυτή που αφορά το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες λίγους μήνες μετά την ανάληψη ηγεσίας ζήτησε εκλογές. Παρέθεσε εν συνεχεία και το ευρύτερο πλαίσιο της καταστροφολογίας που διοχέτευε στο δημόσιο λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση και ειδικότερα ότι δεν θα έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση, ότι θα είχε ενεργοποιηθεί ο κόφτης κ.ο.κ.. «Αντί για κόφτης ήρθε το μέρισμα» είπε, επικρίνοντας το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «συνέχισε στο ίδιο βιολί και διαβεβαίωνε πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα κλείσει και πως η χώρα όδευε προς τα βράχια». «Κι όταν έκλεισε με μηδενικό ισοζύγιο, μας είπε έκλεισε μεν αλλά με τέταρτο μνημόνιο» υπενθύμισε και συνέχισε λέγοντας: «Όταν βγήκαμε στις αγορές το αμφισβήτησε, συγκρίνοντάς την έξοδο αυτή με την έξοδο επί Σαμαρά που είχε επιτόκια στο 5%». Ανέφερε, επίσης, ότι η τωρινή ρητορική της ΝΔ επικεντρώνεται στο ότι το πιθανότερο είναι να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και πως κάποια στελέχη της ΝΔ ή του περιβάλλοντός της ενημέρωναν επενδυτές ότι επίκειται κρίση και δεν θα ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση.

Συνεχίζοντας την κατά μέτωπο επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε δηκτικά πως κάθε χρονιά που πέρασε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν εκλογική! «Δεν ξέρω κ. Μητσοτάκη αν έχετε προσλάβει για σύμβουλο σας κάνα αστρολόγο, κάνα χειρομάντη ή μέντιουμ, αλλά ξέρω ότι σας λένε αυτά που πιστεύετε» τόνισε και συμβούλεψε τον πρόεδρος της ΝΔ να δει την πραγματικότητα.

«Σήμερα η χώρα, ό,τι και να πείτε, είναι μία χώρα που η οικονομία της ανακάμπτει και πετυχαίνει πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ρυθμούς που δεν είχατε δει ούτε στα όνειρά σας» υποστήριξε, επικαλούμενος τη μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες το 2017, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ύψους 7 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος και τις αποδόσεις δεκαετών ομολόγων πολύ πιο κάτω από 4%. Με βάση τα προαναφερθέντα, ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε πως θα αποκρυσταλλωθούν τα επιτεύγματα αυτά στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους που θα ακολουθήσουν για τη ρύθμιση χρέους και την ποσοτικοποίηση των μέτρων, γεγονός που το χαρακτήρισε ως κρίσιμο για να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα τα επόμενα χρόνια.

«Στο πολυνομοσχέδιο οι θετικές ρυθμίσεις είναι περισσότερες»
«Κάθε διαπραγμάτευση οδηγεί και σε επιτυχίες και σε υποχωρήσεις. Όμως ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις για να διευρύνουμε τις δυνατότητες για τη λήψη μέτρων υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και αυτό το πετύχαμε και στις τρεις αξιολογήσεις» είπε, παραδεχόμενος πως υπήρξαν και σημαντικές απώλειες. Όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση και το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι οι θετικές ρυθμίσεις είναι αρκετά περισσότερες από εκείνες που βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην «αυτονόητη μεταρρύθμιση» του Κτηματολογίου και της Έγκριση των Δασικών Χαρτών σε όλη τη χώρα, αναρωτήθηκε: «Εσείς που αυτοαποκαλείστε μεταρρυθμιστές και εκσυγχρονιστές γιατί δεν μπορέσατε σε 40 χρόνια να προχωρήσετε σε αυτή την τομή;».

Μετά τη σύντομη αναφορά στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αποκάλεσε ως «θετικό προνόμιο» την τροποποίηση της σειράς κατάταξης των πιστωτών υπέρ της καταβολής δεδουλευμένων σε εργαζόμενους σε περίπτωση πτώχευσης μίας εταιρίας.

Δέσμευση για την αναπλήρωση της απώλειας σε όσους δουν μειωμένο το οικογενειακό επίδομα
Περνώντας στο ζήτημα του οικογενειακού επιδόματος, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ακραία στρέβλωση που καταλήγει σε παραπλάνηση και εν τέλει σε υποκρισία. Ανέλυσε πως δίνονται περί τα 260 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 910 εκατ. ευρώ και παράλληλα συντελείται μία προσπάθεια εξορθολογισμού της κατανομής του οικογενειακού επιδόματος. Κατά τον κ. Τσίπρα, αποκαθίσταται μία μεγάλη αδικία κατά των οικογενειών με ένα ή δύο παιδιά, υποστηρίζοντας πως 730.000 οικογένειες θα δουν αυξημένο ακόμα και διπλασιασμένο το ποσό. Χαρακτήρισε δε προϊόν πελατειακής και ψηφοθηρικής σκοπιμότητας το προηγούμενο καθεστώς διανομής, προαναγγέλλοντας πως θα καλυφθεί η απώλεια για τις οικογένειες που θα υποστούν μικρές μειώσεις. «Είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες θα προβούμε σε δηλώσεις για να καλυφθεί αυτή η απώλεια» δεσμεύτηκε.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών